Annonce

Tobias Stidsen

Kend din ret: Kan jeg sige nej til coronatest?


Er det frivilligt at blive coronatestet, hvis din arbejdsgiver ikke stiller krav om det? Og kan det få konsekvenser, hvis du siger nej? Fagbladet FOA giver fem gode råd til, hvordan du skal forholde dig. 

Annonce

Medarbejdere i sundhedsvæsen og ældrepleje testes lige nu i stor stil. I nogle kommuner sker det som krav, i andre er det formuleret som et frivilligt tilbud. Men hvad er ret og pligt, når din arbejdsgiver beder dig om at blive testet for corona? Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Nogle kommuner kræver af deres medarbejdere at blive coronatestet i fritid, ferie og efter fyraften, uden at kompensere medarbejderne. En sag, som FOA mener er urimelig og nu vil have prøvet i Arbejdsretten. 

Læs også: Medarbejdere skal coronatestes i fritiden: FOA klar til at køre sag i  Arbejdsretten

Men hvordan er du stillet, hvis din arbejdsgiver siger, du bør testes? Er der forskel på, om anledningen til coronatesten er en smittet borger eller medarbejder på arbejdspladsen, eller om du har været til konfirmation med en smittet? Og er det helt frivilligt, hvis testen kun er et tilbud? 

Læs også: Medarbejdere testes i fritiden: Vi føler ikke, vi kan sige nej

Juridisk konsulent Camilla Bolvig Cazal i FOA Overenskomst hjælper med at optrevle trådene.

1. Kan du sige nej, hvis din arbejdsgiver siger, du skal testes?

Her er der forskel på, om testen er pålagt, eller om den er et tilbud. Hvis den er et krav, kan arbejdsgiveren kræve af medarbejderen, at vedkommende lader sig teste, selv om arbejdsgiveren selvfølgelig skal have medarbejderens samtykke til at lade sig undersøge. Ved pålæg om test gælder de almindelige overenskomster og dertilhørende arbejdstidsaftaler i forhold til aflønning.

 
Hvis medarbejderen siger nej til en pålagt test, kan det få ansættelsesretslige konsekvenser. 
 
Hvis testen er frivillig, er den frivillig, forstået på den måde, at det ikke kan sanktioneres eller få ansættelsesretslige konsekvenser, hvis medarbejderen ikke lader sig teste.

2. Kan jeg kræve løn for frivillige test?

Frivillige test skal netop ses som et tilbud til medarbejderen. Der er altså ikke et krav om, at den enkelte medarbejder lader sig teste, og det betyder også, at man ikke er omfattet af sin overenskomst, herunder arbejdstidsaftaler, hvis testen foretages uden for den planlagte arbejdstid. 

3. Men hvad gør jeg, hvis arbejdsgiver siger, det er frivilligt, men jeg føler mig presset?

Det kan være en svær balance, hvornår testen er helt frivillig, og hvornår man forventer af medarbejderen, at vedkommende lader sig teste. Der kan også opstå pres om at lade sig teste fra arbejdsgiverens side.

Hvis det er tilfældet, bør man i første omgang henvende sig til sin arbejdsgiver for at få klarhed over, hvorvidt der er tale om frivillighed eller pålæg. Er man usikker på arbejdsgivers svar, eller føler man sig fortsat presset trods frivillighed, kan man henvende sig til sin tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin lokale afdeling. 

FOAs afdelinger har nemlig mulighed for at tage en dialog med arbejdsgiver om en lokal aftale om testning af medarbejderne. Her kan et pålæg – der anbefales at være skriftligt – ofte indebære større tydelighed, idet der her ligger et klart krav, og omvendt også giver medarbejderen tydeligere rettigheder, f.eks. at medarbejderen bliver omfattet af overenskomster, herunder arbejdstidsreglerne. 

4. Hvad gør jeg, hvis der opstår gruppepres blandt kollegerne?

Igen: Kontakt din arbejdsgiver, tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller din FOA-afdeling, så der kan startes en dialog, og der bliver skabt klarhed. 

5. Hvad hvis jeg har f.eks. har et barn, der er syg med covid-19 eller jeg har været til fest med en smittet?

Hvis du er nær kontakt til en smittet, skal du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Start en dialog med din arbejdsgiver om situationen hurtigst muligt og find løsninger i fællesskab.

Kilde: Camilla Bolvig Cazal, juridisk konsulent i FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev