Annonce

Coronatest colourbox

Tema: Coronavirus

Ny aftale: Ansatte i plejesektoren skal testes jævnligt for corona


Ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen skal jævnligt testes for smitte med corona. Det fremgår af ny aftale. ”Vi har presset på for det her i tre måneder,” lyder det fra FOA.

Annonce

En aftale mellem KL, Danske Regioner og regeringen indebærer, at alle ansatte i plejesektoren skal testes jævnligt for coronasmitte. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Opdateret tirsdag 30. juni kl. 23.50 

Nu skal alle ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen løbende testes for smitte med coronavirus.

Det er resultatet af ny aftale mellem regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

“Vi har presset på for det her i tre måneder, så vi er glade for, at det nu er lykkedes,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Læs også: Sosu død med corona:  Preben Kastrup levede og døde for sit arbejde

Test på arbejdspladsen

I aftalen står der, at "tests for covid-19 som udgangspunkt foretages på arbejdspladsen og i forbindelse med arbejdstiden af hensyn til, at driften skal kunne køre og for at sikre den bedst mulige test-dækning."

Aftalen falder på plads to dage inden den store genåbning af landets plejehjem, hvor alle frit kan aflægge besøg fra 2. juli.

“Det er vigtigt, at vi har de rigtige tiltag på plads, så vi hurtigt kan inddæmme og begrænse smitten. Vi har et særligt ansvar over for de svageste borgere, som risikerer at blive meget hårdt ramt, hvis der kommer et udbrud på fx et plejehjem. Det har været et travlt og krævende forår, og det her er endnu en opgave, som koster kræfter. Derfor er jeg også glad for, at vi har sikret, at det kan foregå på den enkelte arbejdsplads og med mindst mulig gene for den enkelte medarbejder," siger formand for KL Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen.

Antal test afhænger af smittetryk

Hvor ofte personalet bliver testet afhænger af, hvor udbredt smitten er i den kommune, man er ansat. Kommunerne inddeles her i en “rød” og “grøn” kommune.

I grønne kommuner bliver plejepersonalet testet hver 6. uge. En kommune er grøn, hvis der er under 20 nye smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.

Hvis der er 20 eller flere nye smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere den seneste uge, er en kommune rød, og så skal de ansatte testes løbende hver 2. uge.

Konstateres der smitte på et plejehjem eller i området, intensiveres test-indsatsen efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

“Vi er tilfredse med den måde, teststrategien er skruet sammen,” siger sektorformand i FOA, Torben Hollmann.

Godt 65.000 social- og sundhedsansatte på plejehjem og i hjemmeplejen er blevet testet i løbet af de seneste måneder for coronavirus. Af dem er 1.373 testet positiv. I alt har der været konstateret smitte på 121 plejehjem. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Du kan læse aftalen her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev