Annonce

Tema: Snapshot

Her er hjemmehjælp også nabohjælp


Havbrus og fuglesang og en let pedaltrampen er en del af hverdagen for social- og sundhedsmedarbejderne på Omø, når de bevæger sig rundt på den 4,5 km² lille ø for at hjælpe de borgere, der har brug for det. Her er der tid til småt og stort og til de kerneopgaver, der er så vigtige.

Annonce

Omø rummer 160 beboere og fylder knap 4,5 km². Det betyder, at øens sosu-medarbejdere bor side om side med de borgere, de hjælper. Og at der aldrig er længere, end at man kan cykle på arbejde. Victoria Mørck Madsen

Af Cecilie Uhre
Journalist

Annonce

Anne Larsen, der er en af de 160 beboere på Omø, har været på hospitalet og bliver – som det er sædvanen på øen – modtaget af plejepersonalet. Samme aften serveres der stegt flæsk på Perlen, der sammen med havnegrillen og kroen er øens tre spisesteder. Anne er med – ledsaget af May-Britt Hansen (th.). Victoria Mørck Madsen
Jargonen er som et gammelt ægtepars, når May-Britt besøger Bent Helmer, der er pensioneret advokat. Men det er ikke kun May-Britt, der hjælper Bent. Han har byttet sin højtryksrenser for et par klipninger, og når der er brug for det, bistår han også gerne med årsopgørelser og lignende. Victoria Mørck Madsen
Hjemmeplejen på Omø består af to ufaglærte og to sosu-hjælpere, Lisbet Vedel, May-Britt Hansen, Sanne Laurentiusen og Eydis Sol Jonsdottir samt sygeplejerske Katja Rasmussen. Og de holder åbent døgnet rundt, efter at øsamfundet kæmpede for, at der også skulle være nattevagt. ”Det giver livskvalitet, at vi har tid til at udføre arbejdet ordentligt,” siger social- og sundhedshjælper Lisbet Vedel. Victoria Mørck Madsen
”Har man brug for noget, ved man hvor de er,” siger Birgit Christensen om sosu’erne på Omø. Nogle gange kommer May-Britt forbi om aftenen og hygger foran tv’et, andre gange mødes de over telefonen til et spil Wordfeud. Victoria Mørck Madsen
Uniformerne er kommet til Omø. May-Britt henter dem ved færgen og cykler de godt 500 meter til Aktivitetshuset, hvor sosuerne holder til. Victoria Mørck Madsen

Tre gode ting ved at arbejde på en ø

Nærhed

Social- og sundhedsmedarbejderne kender de fleste af borgerne, inden de gamle får brug for hjemmehjælp. Det gør det nemmere at fange symptomer på ændring i sygdom.

Tid

Der er tid til at kigge borgerne i øjnene og drage omsorg. Og der er tid til at opmuntre de borgere, der måske har brug for et ekstra skub.

Hjælp

Borgerne og social- og sundhedsmedarbejderne hjælper hinanden, når der er brug for det. Det kan handle om alt fra hjælp med en årsopgørelse til klipningen eller indkøb på fastlandet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev