Hvad kan vi forvente af de næste overenskomstforhandlinger? Hvilke krav skal prioriteres? Skal det især handle om løn, efteruddannelse eller arbejdstider?
Den slags spørgsmål står altid i kø før en ny overenskomstforhandling. Og som regel bliver de diskuteret på gode gammeldags medlemsmøder med kaffe, klapsalver og kollegakrammere.
Sådan bliver det ikke op til OK21. På grund af coronakrisen bliver de planlagte medlemsmøder erstattet af seks virtuelle stormøder, hvor blandt andre forbundsformand Mona Striib sidder klar for at lytte til og tale med medlemmer fra hele landet.
Hun ved godt, at mange medlemmer har store forventninger til OK21. Men samtidig har coronakrisen sat sine spor, så hvad nu?
”Når der er økonomisk krise, skal vi prioritere, at de lavtlønnede får mest, og det bliver i høj grad FOAs kamp,” siger Mona Striib.
Hun peger på, at det for eksempel kan ske ved, at lønstigninger aftales i kroner og øre og ikke som hidtil i procent.
Blandt fagforeningerne i Forhandlingsfællesskabet, som Mona Striib også er formand for, er der dog ikke just enighed om den sag.
”Men jeg synes, at man har ret til at være formand for sine medlemmer, selvom man også har rollen som formand for et forhandlingsfællesskab og skal balancere og finde løsninger,” siger Mona Striib.
Når lønstigninger gives i procent, betyder det mere og mere ulighed i lønnen blandt faggrupperne, og den udvikling vil FOA vende.
Sådan deltager du
Ved de digitale stormøder vil Mona Striib også invitere til diskussion om mange af de dagsordener – eksempelvis coronakrisen og historierne om forholdene på plejehjemmene – der har præget debatten de seneste måneder. Dagsordener, der i høj grad handler om FOA-medlemmernes faglighed og arbejdsvilkår og er vigtige emner både før og efter en overenskomstforhandling.