Annonce

Mange mennesker sidder ved borde til stormøde foto: Heidi Lundsgaard

Tema: OK21

Vil du have indflydelse på de kommende OK-forhandlinger?


Mere i løn til de lavtlønnede er et ønske, FOAs forbundsformand Mona Striib har til de kommende overenskomstforhandlinger. Men hvilke ønsker har du? Gør din indflydelse gældende og deltag i OK21-stormøderne, der i år afholdes digitalt.

Annonce

Forud for overenskomstforhandlingerne i 2018 blev der holdt fysiske stormøder med flere tusinde deltager. Det tillader corona ikke i år, og derfor foregår stormøderne digitalt, og du kan som FOA-medlem deltage. Heidi Lundsgaard (Arkivfoto)

Af Morten Bruun
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Hvad kan vi forvente af de næste overenskomstforhandlinger? Hvilke krav skal prioriteres? Skal det især handle om løn, efteruddannelse eller arbejdstider?

Den slags spørgsmål står altid i kø før en ny overenskomstforhandling. Og som regel bliver de diskuteret på gode gammeldags medlemsmøder med kaffe, klapsalver og kollegakrammere.

Sådan bliver det ikke op til OK21. På grund af coronakrisen bliver de planlagte medlemsmøder erstattet af seks virtuelle stormøder, hvor blandt andre forbundsformand Mona Striib sidder klar for at lytte til og tale med medlemmer fra hele landet.

Læs også: OK21: Nu skal dine lønkrav på bordet

Vi skal prioritere de lavtlønnede
Hun ved godt, at mange medlemmer har store forventninger til OK21. Men samtidig har coronakrisen sat sine spor, så hvad nu?

”Når der er økonomisk krise, skal vi prioritere, at de lavtlønnede får mest, og det bliver i høj grad FOAs kamp,” siger Mona Striib.

Hun peger på, at det for eksempel kan ske ved, at lønstigninger aftales i kroner og øre og ikke som hidtil i procent.

Blandt fagforeningerne i Forhandlingsfællesskabet, som Mona Striib også er formand for, er der dog ikke just enighed om den sag.

”Men jeg synes, at man har ret til at være formand for sine medlemmer, selvom man også har rollen som formand for et forhandlingsfællesskab og skal balancere og finde løsninger,” siger Mona Striib.

Når lønstigninger gives i procent, betyder det mere og mere ulighed i lønnen blandt faggrupperne, og den udvikling vil FOA vende.

Sådan deltager du

Ved de digitale stormøder vil Mona Striib også invitere til diskussion om mange af de dagsordener – eksempelvis coronakrisen og historierne om forholdene på plejehjemmene – der har præget debatten de seneste måneder. Dagsordener, der i høj grad handler om FOA-medlemmernes faglighed og arbejdsvilkår og er vigtige emner både før og efter en overenskomstforhandling.

De virtuelle møder finder sted i dagene 1.-9. september og afvikles efter en ’regional model’, hvor de lokale FOA-formænd deltager. Her kan du se, hvornår din arbejdsplads og din FOA-afdeling kan deltage, og hvordan du melder jer til.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev