Annonce

Dennis Kristensen

Debat 

Klumme: Privatansatte har sagt ja til overenskomsterne


FOAs formand, Dennis Kristensen er glad for, at fire ud fem privatansatte FOA-medlemmer var tilfredse med overenskomstresultatet.

Annonce

Formand for FOA Dennis Kristensen er glad for opbakningen til de nye overenskomster for privat ansatte blandt FOAs medlemmer. Men der bør lyttes til utilfredsheden blandt de mange LO-medlemmer, der stemte nej.  Jørgen True

Af Dennis Kristensen
Formand

Annonce

Det første overenskomstresultat efter den økonomiske krise er blevet godkendt af lønmodtagerne ved den urafstemning, der sluttede midt i april. Dermed ligger løn- og ansættelsesvilkårene for de næste tre år fast. 

FOAs privatansatte medlemmer var tilfredse med resultatet. Mere end fire ud af fem satte kryds ved ja, og det er jeg naturligvis glad for. Til gengæld var det en tæt afgørelse indenfor hele LO, hvor ja-stemmerne udgjorde et meget lille flertal. Det store antal nej-stemmer bør få alle til at overveje de mulige årsager til, at så mange LO-medlemmer ikke kunne acceptere overenskomstresultaterne.

Der er især to ting i de første forlig, der lagde kursen for alle øvrige forhandlinger, og som voldte store problemer ved forhandlingerne om FOAs overenskomster. Det ene er indførelsen af lokalløn. Vi kender i den offentlige sektor til lokale lønforhandlinger, men den model, der nu er indført på en del af det private arbejdsmarked, kender vi ikke. I den model kan en del af lønforhøjelserne til alle ved lokale forhandlinger flyttes til nogle. Det ville FOA ikke gå med til, og det er da også holdt ude af vores overenskomster.

Det store antal nej-stemmer bør få alle til at overveje de mulige årsager til, at så mange LO-medlemmer ikke kunne acceptere overenskomstresultaterne.

Dennis Kristensen, formand
Det andet er muligheden for systematisk overarbejde, som reelt giver mulighed for, at arbejdstiden kan variere fra uge til uge, men gennemsnitligt skal arbejdstiden være 37 timer om ugen. Det kender vi i den offentlige sektor, hvor en stor del af overenskomsterne fastlægger, at arbejdstiden gennemsnitligt er 37 timer om ugen. Her var det til gengæld arbejdsgiverne, der ikke ønskede denne del med i vores forlig, og derfor er også det holdt ude af vores overenskomster.

Ud over glæden ved, at FOAs medlemmer vendte tommelfingeren op til resultatet, er jeg meget glad for, at deltagelsen i afstemningen denne gang steg ganske meget, så vi nu nærmer os halvdelen af de stemmeberettigede. Tak for det.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev