Annonce

twitter skærmbillede

Tema: Coronavirus

Mor med to børn overfuset: 'Det er sorte som jer, der gør os alle sammen syge'


Den opblussede coronasmitte blandt somaliere i blandt andet Aarhus har ført til, at flere med anden etnisk baggrund end dansk er blevet chikaneret. En af dem er social- og sundhedsassistent.

Annonce

Opblusningen af coronasmitte nogle  steder i Danmark har i flere situationer medført udskamning af personer med anden baggrund end dansk.  Twitter skærmbillede

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Det skulle bare have været en dejlig tur til stranden for en kvindelig sosu-assistent med sine to børn, en 10-årig datter og 6-årig søn. De to havde netop overstået første skoledag efter sommerferien, og nu glædede de sig til en dukkert med deres mor, der som barn blev adopteret fra Sri Lanka.

Men da datteren på badebroen kommer til at bakke ind i en kvinde, bliver hun mødt af skæld ud, fortæller moderen til Fagbladet FOA:

”Jeg beder kvinden om at tage den med ro og siger, at vi voksne ikke kan skælde børn ud for ikke at holde afstand, det er de voksnes ansvar. Så vender hun sig mod mig og siger, at det er ’sorte som jer, der er skyld i, at vi alle bliver syge’.”

”Da jeg er sosu-assistent, fortæller jeg hende, at det faktisk er sådan nogle som mig, der er med til at gøre de syge raske. Og så fortæller jeg hende, at jeg synes, det er ærgerligt, at hun blander hudfarve ind i det,” fortæller social- og sundhedsassistenten, der de seneste 20 år har arbejdet i hospitalsvæsenet. Af arbejdsmæssige hensyn ønsker hun at være anonym. 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Flere udsættes for chikane

I takt med den opblussede coronasmitte i dele af Danmark har flere medier de seneste døgn fortalt historier om chikane mod folk med anden etnisk oprindelse end dansk. For sosu-assistenten er det første gang, at hun bliver mødt af racistiske kommentarer, der relaterer sig til den nuværende corona-epidemi.

”Det er trist, at nogle mennesker forbinder hudfarve med større smitterisiko. Det giver jo ingen mening. Og så synes jeg, det er ubehageligt, at mine børn skulle overhøre det. Især min datter på 10 år forstår, hvad det handlede om, og hun sagde faktisk fra ved at bede kvinden om at tale pænt,” siger sosu-assistenten med de srilankanske rødder og fortsætter:

”Det har jeg efterfølgende rost min datter for. For det er nemlig vigtigt, at vi alle – uanset hudfarve – siger fra, når vi møder eller overhører racistiske kommentarer.”

Læs også: Efter påbud til udskældt børnehus: Nyborg Kommune har kendt til problemer i ni år

Mange positive tilbagemeldinger

Da sosu-assistentens mand og far til børnene senere på eftermiddagen hørte om optrinnet på stranden, valgte han med konens velsignelse at dele historien på det sociale medie Twitter. To dage efter har flere end 2000 ’liket’ det, og parret har fået flere positive tilbagemeldinger.

”Det har været ret vildt. Jeg har også fået flere henvendelser fra folk i faget med anden etnisk baggrund, der kommer med opmuntrende og positive tilbagemeldinger. Nogle af dem fortæller, at de selv gruer for, hvornår de må lægge øre til en lignende behandling.”

Social- og sundhedsassistenten, der medvirker i artiklen, har ønsket at være anonym af arbejdsmæssige hensyn. Hendes navn og identitet er redaktionen bekendt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev