Annonce

Her går de forrest: Flere pædagogiske assistenter skal sikre kvalitetsløft

Aalborg Kommune vil gøre det mere attraktivt for erfarne pædagogmedhjælpere at uddanne sig til pædagogisk assistent. En oplagt mulighed mener pædagogmedhjælper Hanne Jacobsen.

Annonce

Aalborg vil lokke pædagogmedhjælpere med mindst to års anciennitet til at blive pædagogiske assistenter. FOA Nordjylland bifalder ideen - og håber kommunen også tilbyder dem ansættelse bagefter.  Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Der skal uddannes flere pædagogiske assistenter, så fagligheden i børnehaver og vuggestuer får et løft. Det mener man i Aalborg Kommune, der sammen med FOA Nordjylland vil gå målrettet efter at uddanne flere pædagogmedhjælpere.

Mere specifikt skal pædagogmedhjælpere over 25 år og med minimum to års relevant erfaring kunne blive pædagogiske assistenter på 42 uger i stedet for tre år, som uddannelsen normalt tager.

Derudover skal de pædagogiske assistenter i højere grad sikres arbejde efter endt uddannelse. Det oplyser den fungerende formand for familie- og socialudvalget og beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune, Nuuradiin Hussein, til P4 Nordjylland.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Den faglige baggrund er vigtig

”Den faglige baggrund er utrolig vigtig, og den teoretiske indsigt er rigtig vigtig, når man arbejder med børn og unge,” siger Nuuradiin Hussein til P4 Nordjylland om baggrunden for beslutningen.

Én af dem, der overvejer at gribe muligheden, er 58-årige Hanne Jacobsen, som har været pædagogmedhjælper i en børnehave i Aalborg siden 2012. Hun har tidligere haft lyst til at uddanne sig, men både varigheden og det at skulle følge et hold med helt unge studerende blev for uoverskueligt for hende.

5

Procent. Så stor en andel af det pædagogiske personale i daginstitutionerne i Aalborg er pædagogiske assistenter, mens 70 procent pædagoger og 25 procent pædagogmedhjælpere. FOA ser gerne, at antallet af pædagogiske assistenter bliver firedoblet.

Kilde: FOA Nordjylland

”Det at få uddannelsen vil give mig en teoretisk baggrund for den praktiske viden, jeg i forvejen har. Den vil gøre mig mere rustet både på det faglige, men også det personlige plan,” mener Hanne Jacobsen.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Skal sikres arbejde

I FOA Nordjylland håber faglig sekretær Anne-Grethe Sveistrup, at initiativet også vil medføre flere ansættelser til de pædagogiske assistenter.

”Der har desværre været en tendens til, at fordi de pædagogiske assistenter er dyrere end pædagogmedhjælperne, så bliver de truet med en fyring, hvis de tager uddannelsen. Her er det vigtigt, at kommunen sikrer, at de bliver ansat efter endt uddannelse,” siger Anne-Grethe Sveistrup.

En pædagogisk assistent får i gennemsnit 31.079 kroner om måneden inklusive pension, mens lønnen for en pædagog er på 35.270 kroner og for en pædagogmedhjælper 26.924 kroner om måneden.

FOA og Aalborg Kommune har i første omgang inviteret til et fælles informationsmøde 31. august, hvor pædagogmedhjælperne bliver præsenteret for initiativet. Men hvis det er muligt, kommer første hold i gang forinden. Social- og sundhedsskolen i Aalborg, SOSU Nord, som uddanner de pædagogiske assistenter, arbejder i hvert fald på, at de første pædagogmedhjælpere kommer i gang med uddannelsen til pædagogiske håndværkere i midten af august.

FOA Nordjylland understreger, at uddannelsen skal ske ad frivillighedens vej.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev