Annonce

Portræt af Social- og sundhedshjælper Elisabeth Rasmussen

Elisabeth fik seniorpension efter kræftsygdom


Elisabeth Rasmussen er slidt efter et langt arbejdsliv i ældreplejen. Men det var lymfekræften, der gjorde det nødvendigt at sige farvel til et job, hun var meget glad for.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Elisabeth Rasmussen har været meget glad for sit arbejde i ældreplejen, men hendes dårlige helbred gør, at hun har været tvunget til at stoppe. I februar fik hun tilkendt seniorpension.   Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

”Jeg var lettet, da jeg fik besked om, at jeg havde fået pensionen. Så var det slut med bekymringer over at skulle smides rundt i arbejdsprøvninger. Nu kunne jeg sætte mig ned og slappe af,” siger social- og sundhedshjælper Elisabeth Rasmussen. 

Læs også: Anita fyret efter hjerteoperation: Nægtet sygedagpenge

Men afgørelsen fra Syddjurs Kommune fra februar i år betød samtidig, at Elisabeth Rasmussen skulle acceptere, at hun ikke kunne arbejde mere. Og det var hårdt for hende at se i øjnene.

”Jeg har været meget glad for mit arbejde. Det var slemt at sige farvel, for det var mit liv. Jeg var ikke gået på folkepension, hvis ikke jeg var blevet syg. Kollegerne ringer stadigvæk, og borgerne spørger efter mig. Det er dejligt at vide, at man har betydet noget for nogen,” siger Elisabeth Rasmussen.

Slog ikke til mere

Hun har sammenlagt arbejdet i hjemmeplejen i 28 år, med indlagte pauser, hvor hun blandt andet har drevet en restaurant. Arbejdslivet har slidt på hende, men det var sygdom i form af lymfekræft, der gjorde det for svært at arbejde videre. 

Kræften viste sig for to år siden, og Elisabeth Rasmussen blev opereret i halsen. En knude i lysken kunne lægerne ikke gøre noget ved. Hun kan derfor ikke helbredes helt, men hendes symptomer kan behandles. Udover kræften døjer hun med et hjerte, der indimellem løber løbsk.

”Jeg har det ikke godt. Og jeg følte, at jeg ikke kunne mere. At jeg ikke slog til,” siger hun.

Hurtig sagsbehandling

Elisabeth Rasmussen arbejdede efter sygeperioden nogle få timer og fik senere tilbudt jobafklaring. Men hun måtte til sidst erkende, at hun ikke rigtigt kunne noget, og det endte med, at hun søgte seniorførtidspension i efteråret 2019. Derefter gik det stærkt.

”Jeg er glad for, sagsbehandlingen gik så hurtigt. Når man har det dårligt, er det en kæmpebelastning at skulle deltage i mange møder og holde øje med e-boksen. Men jeg er blevet supergodt behandlet af kommunen, hvor sagsbehandleren ikke pressede mig. Det har jeg ellers hørt om andre, der er blevet.”

God hjælp fra kommune og FOA

Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan

Elisabeth Rasmussen er 65 år, og 1. januar 2021 bliver hun folkepensionist. Derfor er det kun en kort periode, hun får glæde af seniorpensionen.
 
”Men jeg er bare så glad for, at jeg kunne få hjælpen. Jeg havde virkelig brug for den, og det kunne de vel også se i kommunen,” siger Elisabeth, der også har stor ros til sin fagforening.

”Jeg har fået rigtig god opbakning af Rikke fra FOA. Hun fik aktindsigt i min sag og kunne derfor give mig gode råd og hjælpe med forskellige spørgsmål.”

Tilfredshed i FOA

Rikke Zander, der er faglig og juridisk konsulent i FOA Randers, er tilfreds med Syddjurs Kommunes behandling af Elisabeth Rasmussens sag. Hun har fået tilkendt pension efter de gamle bestemmelser fra loven om seniorførtidspension, men hun kunne også have valgt at blive behandlet efter de nye – mere lempelige – retningslinjer for seniorpension. Sådan er reglerne nemlig for ansøgere, der har søgt før 1. januar 2020, men først får deres sag behandlet efter dette tidspunkt.

”Det har ikke haft betydning for Elisabeth. Det er en helt anden sag, hvis nogen får afslag efter de gamle regler og ikke er blevet gjort opmærksom på, at de kunne have valgt de nye,” siger Rikke Zander.

Hun fortæller, at FOA Randers i Elisabeth Rasmussens sag mest har været med på sidelinjen, fordi den er gået stort set gnidningsfrit igennem. Fagforeningen har derfor især rådgivet, vejledt og taget samtaler med den kommunale sagsbehandler.

”Vi støtter medlemmerne ’efter behov’, det vil sige med det, der giver mening for den enkelte. Vi hjælper blandt andet med at finde ud af, hvilke ordninger der er mulige for medlemmet. Hvis der er flere muligheder, kan vi hjælpe medlemmet med at afklare, hvilken ordning der er mest attraktiv. Nogle medlemmer har for eksempel ret til udbetalinger fra PenSam, hvis de får tilkendt førtidspension,” siger Rikke Zander.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev