Annonce

colourbox

Tema: Coronavirus

Har du ret til nødpasning?


Det er ikke kun forældre i kritiske funktioner, der kan få nødpasning. Ordningen gælder også privatansatte, der ikke er sendt hjem og som har udtømt andre muligheder. 

Annonce

Det er ikke kun, hvis du varetager en kritisk funktion i samfundet, at du kan få nødpasset dit 0-9-årige barn. Også hvis du er privatansat og arbejdsgiveren ikke har sendt dig hjem, kan du få gavn af tilbuddet. Du skal dog have udtømt alle andre muligheder.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det er ikke kun, hvis du varetager en kritisk funktion i f.eks. sundhedsvæsen, ældrepleje eller i beredskabet, at du kan få passet dit barn i nødpasning i de kommende 14 dage.

Læs også: Det betyder nedlukning af Danmark for dig

Ordningen gælder også privatansatte, der ikke er sendt hjem fra arbejdspladsen og som har afsøgt alle andre muligheder, har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil nu slået fast i brev over for kommunerne. 

”Hvis man er nødt til at arbejde, fordi man udfylder vitale samfundsfunktioner eller arbejder i den private sektor, skal man ikke tøve med at tage imod nødpasning,” sagde ministeren allerede torsdag, da hun holdt pressemøde, hvor også formand i Kommunernes Landsforening, KL, Jacob Bundsgaard var til stede. 

”Kommunerne har arbejdet på højtryk i forhold til de skoler og dagtilbud, der nu bliver lukket, så kommunerne stadig kan tage hånd om de 0-9-årige der har brug for pasning,” sagde han og slog fast, at kommuner vil være klar mandag morgen. Senest i weekenden vil kommunerne være klar med deres beredskab. 

Kriterier for nødpasning

Du kan altså få nødpasset dit 0-9-årige barn hvis:

  • Du varetager en kritisk funktion i det offentlige. Du skal have udtømt andre pasningsmuligheder.
  • Du arbejder i en privat virksomhed og du ikke er hjemsendt. Du skal have udtømt andre pasningsmuligheder.
  • Dit barn har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder i tilfælde, hvor forholdene i barnets eller den unges hjem begrunder et nødpasningstilbud.

Myndighederne opfordrer dog alle forældre opfordres til i videst mulige omfang at beholde børnene hjemme. 

77 daginstitutioner i Aarhus

I sidste ende er det kommunerne, der beskriver retningslinjerne lokalt. 

I Roskilde Kommune er nødpasningen samlet på fire skoler og syv offentlige samt to private dagtilbud.

Læs også: Kommuner er i gang med at organisere nødpasning

I Aarhus Kommune er der udpeget 77 dagtilbud og 12 SFO-afdelinger, der varetager nødpasningen i kommunen.

Også i København vil der være daginstitutioner åbne for nødpasning i alle dele af byen, så børnene kan blive tilbudt pasning i nærområdet. Her vil institutionen eller skolen orientere om, hvor børnene skal møde ind mandag. Forældre opfordres til at holde sig orienteret på AULA og på kommunernes egne hjemmesider. 

Misbrug af nødpasning

I Esbjerg Kommune forsøger hjemsendte forældre at misbruge nødordningen, skriver JysdkeVestkysten.

Læs også: Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid

Her har kommunen modtaget talrige henvendelser fra forældre, der er blevet sendt hjem af arbejdspladsen. Det bekræfter direktør for Børn og Kultur i Esbjerg Kommune, Jørn Henriksen over for avisen. Han kalder misbruget af nødordningen for uacceptabel.

”Vi er af den opfattelse, at bliver man sendt hjem for at arbejde, skal man samtidig med sit arbejde passe sit eget barn. Det er i tråd med myndighedernes bestræbelser på at undgå smittespredning. Derfor anmoder vi forældre om kun at bede om nødpasning, der, hvor de har afdækket alle andre muligheder,” siger Jørn Henriksen til JydskeVestkysten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev