Annonce

Hospitalsseng foto: Ida Marie Odgaard Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Det betyder nedlukning af Danmark for dig


Det offentlige Danmark er sendt hjem – men det gælder ikke for mange af jer, der nu er endnu mere brug for. Find ud af, hvad nedlukningen betyder for dig og for dine børn, der ikke kan komme i institution eller skole.

Annonce

I foreløbigt to uger vil store dele af Danmark være lukket ned. Det gælder dog ikke ansatte på blandt andet sundheds- og ældreområdet, som der bliver meget brug for den næste tid. Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

OBS: Indholdet i nedenstående artikel kan have ændret sig, siden artiklen blev publiceret. Se de seneste opdaterede svar her

Opdateret 18. marts 12.53:
Er du i tvivl om, hvad statsministerens tiltag om at lukke institutioner og skoler og sende ansatte hjem, betyder for dig, så giver vi dig her et overblik.

Baggrunden er som bekendt, at antallet af personer smittet med coronavirus i Danmark er steget dramatisk. For at begrænse smitten yderligere, tog statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften initiativ til at opfordre arbejdsgivere til at sende alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner hjem fra fredag og foreløbigt to uger.

Som grupper, der varetager kritiske funktioner, nævnte statsministeren ansatte på sundheds- og ældreområdet og i politiet. Socialområdet er også en af de kritiske områder som ikke sendes hjem. Det omfatter at anbragte børn, hjemløse og mennesker med omfattende handicap stadig får den nødvendige hjælp.

Læs også: Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid

”Offentligt ansatte, der varetager kritisk funktioner, skal blive på arbejde. Andre vil blive sendt hjem. Dem, der bliver sendt hjem, skal så vidt muligt arbejde hjemme, men vil få løn i den offentlige sektor,” sagde Mette Frederiksen.

Situationen er meget usædvanlig, og derfor findes der endnu ikke svar på alt, men i samarbejde med FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen og chefkonsulent Asbjørn Andersen, guider Fagbladet FOA dig til, hvilken betydning det får for dig:

1: Jeg varetager en af de kritiske funktioner, skal jeg forvente at stå til rådighed i døgndrift den næste tid?

Du skal ikke stå til rådighed i døgndrift, men du skal forvente at stå til rådighed i en vis grad. I denne ekstraordinære situation kan du opleve at blive sat til andre opgaver, end du plejer. Det kan være, at du skal møde på arbejde et andet sted, og at du bliver pålagt at påtage dig overarbejde.

2: Gælder almindelig overenskomst- og arbejdstidsregler?

Overenskomster og arbejdstidsregler gælder stadig, så du vil blive honoreret som vanligt, det vil sige for over- og merarbejde, omlagt tjeneste af aften-/nattillæg og så videre. I forhold til hviletid og fridøgn har Arbejdstilsynet dispenseret fra 11 timers-reglen og fra retten til et ugentligt fridøgn. Du skal dog kompenseres på et senere tidspunkt, hvis du har fået mindre hvileperioder, og det er derfor vigtigt, at du gemmer kopi af ændringerne i vagtplanen.

3: Både min ægtefælle og jeg er blandt de grupper, der varetager kritiske funktioner – hvordan får vi passet vores børn?

Kommunerne skal fra mandag 16. marts etablere nødpasning for de 0-9-årige. Nødpasningen er for dem, hvis forældre varetager kritiske funktioner i den offentlige eller private sektor, eller som på trods af myndighedernes opfordring til at holde børnene hjemme ikke har andre muligheder.

Myndighederne anbefaler, at bedsteforældre ikke bør passe børn, hvis de på grund af alder eller helbred er særligt sårbare over for coronavirus.

4: Jeg arbejder i daginstitution – skal jeg indgå i et nødberedskab?

Læs også: Kend din ret: Hvad betyder corona-virus for din ferie

De enkelte kommuner er ved at afklare, hvem der skal indgå i et nødberedskab. Du vil få besked fra din leder inden mandag, om du indgår i dette beredskab. 
Som en del af et nødberedskab skal du forvente, at du kan komme til at passe andre børn end normalt og et andet sted, end du plejer.

5: Jeg er dagplejer – gælder nedlukningen også mig?

Dagplejerne er inddraget i nedlukningen på samme måde, som øvrige offentlige dagtilbud er. Nogle dagplejere vil også skulle indgå i et nødberedskab, og de vil ligeledes kunne komme til at skulle passe andre børn på andre steder end normalt.

6: Jeg er elev – betyder nedlukningen noget for mig?

Uddannelsesinstitutioner er lukket ned de næste to uger. Skolerne skal i videst muligt omfang etablere fjernundervisning. Dette er man som elev forpligtet til at deltage i på samme måde som den almindelige undervisning. Du kan ikke bare holde fri, da du stadig får din løn.

7: Jeg har ferie i næste uge – kan jeg aflyse den?

Hvis ferien går til et af Udenrigsministeriet risikoområder (røde og orange regioner og lande på kortet, som du kan se her), skal du ikke rejse. Som udgangspunkt kan hverken du eller arbejdsgiver ændre en allerede fastsat ferie. Det er dog FOAs vurdering, at der vil være tale om forhold, der kan betegnes som force majeure, og derfor bør ferien kunne ændres efter aftale med arbejdsgiver. Du bør orientere din arbejdsgiver om, at du ønsker ferien ændret så tidligt som muligt.

Hvis din ferie skulle foregå i et sommerhus i Danmark, er situationen en anden og så vil du i udgangspunktet ikke kunne aflyse din ferie.

Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus

8: Kan min chef tvinge mig til at aflyse en ferie i de næste uger?
Hvis der er tale om en situation, der kan betegnes som force majeure, vil der være adgang for arbejdsgiver til at aflyse din ferie, før du har påbegyndt den. I den situation skal arbejdsgiver erstatte dit tab.

9: Kan jeg tvinges til at holde ferie i de næste uger, som ikke allerede er aftalt?

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde onsdag aften, at offentligt ansatte, der sendes hjem, vil modtage løn. Din arbejdsgiver kan efter reglerne ikke varsle ferieafholdelse med mindre end én måneds varsel.

10. Kan jeg pålægges at afholde optjent afspadsering i hjemsendelsesperioden?

Statsministeren sagde onsdag aften, at de offentligt ansatte får løn under hjemsendelsen. 
Arbejdsgiver kan dog benytte sig af adgangen til at varsle afholdelse af optjent afspadsering i hjemsendelsesperioden. Som udgangspunkt skal arbejdsgiver overholde de varsler, der er i enten overenskomst eller arbejdstidsaftale.

11: Jeg arbejder på det private område – hvad skal jeg gøre?

Statsminister Mette Frederiksen opfordrede de private arbejdsgivere til også at sikre, at flest muligt arbejder hjemmefra, afspadserer eller afholder ferie. FOA vil gå i dialog med de private arbejdsgivere om håndtering af de problemstillinger, der kan rejse sig.

Kilde: FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen, chefkonsulent Asbjørn Andersen samt KL og Statsminister Mette Frederiksen

Opdatering: Punkt nummer 2 er uddybet med mulighed for at dispensere fra reglerne om hviletid. Ny information om afspadsering i hjemsendelsesperioden – nyt punkt 10.
De kritiske funktioner er præciseret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev