19 tillidsrepræsentanter for teknisk servicepersonale i kommunerne i Region Midtjylland var i november samlet til en uddannelsesdag om rettigheder. En god og lærerig dag, ikke mindst for undertegnede.
Flere ting sprang i øjnene – blandt andet, at der mangler arbejdstidsaftaler, enten på arbejdsplads- eller forvaltningsniveau. Uden en aftale, om hvordan overenskomstens arbejdstidsregler skal forvaltes lokalt, er det tilfældigt, om man får den rigtige løn. Og overenskomstens regler om overarbejde med mere mister sin værdi.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Flere af de tillidsvalgte efterlyste, at overenskomsten kunne beskrive vilkårene mere præcist. Det ville være godt, hvis det var muligt. Men også på centralt plan kræver en aftale to parter. Overenskomsterne er i høj grad en slags ramme, hvis konkrete indhold skal udfyldes lokalt. Dog er der en del rettigheder beskrevet i overenskomster og aftaler, som selvfølgelig skal følges. Herunder at der skal laves aftaler, om hvordan arbejdstidsreglerne skal forvaltes lokalt.
Arbejder man 1.924 eller 1.861 timer om året? Over hvilken periode opgøres timerne? Har man fri 24. og 31. december og så videre. Når der ikke er indgået en arbejdstidsaftale, risikerer vilkårene for den enkelte at bero på tilfældigheder og i strid med overenskomsten.
Eksempler på, at ansatte spilles ud mod hinanden, blev nævnt, og det gør ondt at høre. Fagforeningen skal sikre, at overenskomster og aftaler overholdes – uanset om de ansatte er medlemmer eller ej. Det skal gøres bedre.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.