Som medarbejder i et omsorgsfag er det drænende, hvis man har en oplevelse af at træde ind i et skema og ikke kunne bruge sin faglighed til at planlægge opgaverne anderledes.
Det siger organisationspsykolog i ArbejdsmiljøCentret Stine Moesmand om, at hver tredje FOA-medlem i en ny undersøgelse giver udtryk for, at de mangler indflydelse på deres arbejde.
“Indflydelse hænger tæt sammen med følelsen af kontrol, og der er en risiko for at blive ramt af stress, hvis man ikke oplever at have indflydelse på sit arbejde," siger hun.
Indflydelse giver et godt arbejdsmiljø
Ifølge Stine Moesmand giver indflydelse på arbejdsdagen udslag i en generel tilfredshed, som resulterer i mindre sygefravær og bedre trivselsmålinger. Hvis man omvendt ikke oplever indflydelse, er det let at føle, at man bliver uretfærdigt behandlet, og at tiden ikke bliver brugt nyttigt.
“Man skal have mulighed for at sige til og fra over for arbejdsopgaver og vide, at det bliver hørt, når man har forslag til forbedringer. Det er jo oftest dem i marken, der ved, hvordan arbejdsdagen smartest kan skrues sammen,” siger hun.
FOAs undersøgelse bekræfter, at der er en sammenhæng mellem indflydelse og sygefravær. Dem, der oplever, at de i høj grad har indflydelse på deres arbejde, har ifølge FOAs undersøgelse færre sygedage end dem, der oplever kun i lav grad at have indflydelse på deres arbejde.
FOA sætter turbo på indsats
I FOA har indflydelse på arbejdslivet været på dagsordenen længe. Blandt andet har FOA iværksat projekter med Kommunernes Landsforening og arbejdet for, at der blev igangsat forskningsprojekter, der viser, hvorfor indflydelse er vigtig. I den kommende kongresperiode får indflydelse topprioritet, siger arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal.
“Medarbejderne skal både have mere indflydelse på den daglige kerneopgave og mere strategisk ved at påvirke beslutninger i MED på alle niveauer. Indsatsen sker primært via FOA-afdelingerne i samarbejde med de tillidsvalgte.”