Annonce

Kend de 6 legetyper: Sådan udvikler I børns leg


Der findes ifølge legeekspert Kit Nørgaard seks forskellige legetyper, som det kan være godt at kende, hvis man vil udvikle og forbedre børns leg.

Annonce

Der findes i alt seks forskellige legetyper ifølge legeekspert Kit Nørgaard. Én af dem er rolleleg - eks. famillieleg - som børnene fra Børneengens børnehave her er i gang med. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Børn foretrækker de lege, som de er bedst til, hvilket er helt naturligt. Men børn har gavn af at blive udfordret i mange forskellige typer af lege, hvis de skal blive gode til både sprog, balance og sociale spilleregler.

Og her kommer de voksne ind i billedet, forklarer kandidat i pædagogisk antropologi Kit Nørgaard. Hun fungerer som legekonsulent og underviser blandt andre pædagogiske medarbejdere i at udvikle legen.

"De voksne skal støtte op om børnenes leg og være med til at udfordre dem. Ved at få kendskab til de forskellige legetyper, kan de voksne støtte op om børnenes udvikling," siger Kit Nørgaard.

Læs også: Legeeksperter: Børn skal lære at lege

Få inspiration med legekort

Eksempelvis kan et sprogligt stærkt barn, der foretrækker rollelege, have gavn af at blive udfordret i fysiske tumlege. Og et visuelt stærkt barn, der foretrækker at lege med Lego vil måske have gavn af oftere at indgå i en rolleleg.

Der findes ifølge Kit Nørgaard seks forskellige legetyper, som ligger til grund for de legekort, hun har udviklet i samarbejde med FOA. Kortene fungerer som inspiration til at udvikle børns leg og blev udgivet sammen med en pjece om børns leg i forbindelse med konferencen Kvalitet i Dagplejen. Du kan finde kortene her og læse mere om de seks forskellige legetyper herunder.

 

1. Den undersøgende og udforskende leg


Barnet bruger sanserne til at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Giv plads til børnenes nysgerrighed og lad dem pille, rode, ryste og mærke tingene.

 

Lege til 0-2-årige: Undersøg tings lyde. Tag bind for øjnene og oplev verden med de øvrige sanser. Undersøg forskellige underlag med de bare fødder.

Lege til 2-6-årige: Sortér ting i kasser efter farve, størrelse eller type. Kategorisering hjælper hjernen med at skabe overblik og er samtidig en smart måde at arbejde med sproget. Tag billeder af ting fra jeres hverdag og klip billederne sammen på sjove måder for eksempel i appen Pic collage.

 

2. Konstruktionsleg


Det handler om at skabe og udvikle, eksempelvis med sand, modellervoks eller Lego. Konstruktionslege stimulerer visualiseringen, materialeforståelsen og de taktile sanser – berøringssanserne.

 

Små børn (0-2 år) er ofte optaget af at bygge og skille ad igen. Det kan være høje tårne, der giver lyd, når de falder fra hinanden. 

Læs også: Pædagogisk assistent om at lære at lege: 'Det er okay at være fjollet'

Større børn kan bedre håndtere mange forskellige materialer: Genbrugsmaterialer fra hverdagen som køkkenruller, mælkekartoner, låg eller bægre. Byg sjove figurer eller bygninger sammen med børnene.

 

3. Tumleleg


Børnene leger med deres krop og lærer deres grænser at kende. Lad også de mindste børn eksperimentere med kroppen ved at kravle, krybe og trille.

 

Find 10 billeder af dyr og efterlign på skift dyrenes bevægelser. Udfordr børnene til at turde mere og mere – eksempelvis de høje rutchebaner. Styrk den vestibulære sans ved at snurre, gynge, vippe eller få hovedet nedad. Bliv gerne ved til øjnene flakker, eller barnet siger fra.

 

4. Rolleleg


Ved at undersøge den verden, de er en del af, og forholdet mellem mennesker lærer børn at forstå deres egen rolle og sociale relationer. De lærer om konflikthåndtering, at drage omsorg for hinanden og styrker sproget.

 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Skab miljøer, der lægger op til rolleleg. Det kan være et legekøkken, købmand, frisørsalon eller politistation. Klæd ud og lav små teaterstykker. Lav dukketeater, fysisk eller digitalt med appen Puppet pals 1.

 

5. Regelleg


Regellege et bygget op om et regelsæt, eksempelvis fangelege, gemmeleg, kampleg eller boldleg. Børn lærer at aflæse og forstå sociale relationer, skabe omsorg og gensidig respekt for hinanden.

 

For de helt små kan det være simple lege som Titte-bøh eller fangeleg. Brug for eksempel smartphonen til at tage billeder af en bamse på forskellige steder og lad børnene finde frem til bamsen ud fra billedet. Klassiske sanglege som ‘Bro, bro brille’, eller ‘Bjørnen sover’ er også regellege.

 

6. Fantasileg


Også kaldet symbolleg eller ῾som om leg’. Barnet leger små fortællinger fra den fiktive eller virkelige verden. De laver mad, tager på redningsaktion eller leger politiet efter røverne. Fantasileg er vigtig for at forstå og bearbejde følelser.

 

Introducer børnene for et bredt udvalg af bøger, musik, film og teater, der hjælper dem med at udvikle deres fantasi. Øv jer i at digte jeres egne fortællinger sammen med børnene. Udstyr et sæt strømper med øjne, øre, næse og mund og lav strømpeteater. Leg, at I er på tur i junglen og møder forskellige, vilde dyr.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev