Første skridt til at sikre nok social- og sundhedspersonale til ældreplejen og sygehusene er nu taget.
Regeringen har sammen med KL, Danske Regioner og FOA lavet en ny, ambitiøs dimensioneringsaftale, som sikrer mindst 9.000 pladser på sosu-skolerne landet over i 2020 og 2021.
Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen
De flere pladser er altafgørende for, at vi i fremtiden kan få et sammenhængende sundhedsvæsen og ældreområde – og burde være kommet for år tilbage, så vi ikke allerede nu står med rekrutteringsproblemer i kommunerne.
Men vi er langt fra i mål. Nu gælder det om at gøre faget mere attraktivt, så vi rent faktisk får fyldt pladserne op på skolerne. Her er flere kommuner allerede i fuld gang.
På Bornholm har man netop fået fyldt alle pladser på både grunduddannelsen og assistentuddannelsen ved at tilbyde elever over 25 år voksenelevløn på grunduddannelsen i stedet for SU. Flere kommuner er på vej til at følge eksemplet.
Hvis vi skal have tilstrækkeligt med medarbejdere til fremtidens stigende antal plejetrængende borgere, er det vigtigt, at de gode eksempler deles på tværs af kommunegrænserne.
Læs også: Stor reform på vej: Nyt praktisk gymnasium skal lokke flere unge til velfærdsfagene
Med regeringens udspil til en sundhedsreform vil flere specialiserede opgaver overgå til social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
Det kan være med til at tiltrække flere til faget, og derfor er det vigtigt, at kommunerne griber bolden og er med til at sikre, at opgaverne løses af de rette faggrupper i fremtiden.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.