Annonce

En stor gruppe af børn og voksne står foran en hvid bygning, mens nogle af de voksne bærer et banner med skrift.

Forældre protesterer over nedskæringer i dagtilbuddene


Forældre og personale i Frederikshavn og Ballerup har taget
kreative metoder i brug for at sikre kvaliteten i dagtilbuddene.

Annonce

En gruppe forældre i Frederikshavn Kommune har stiftet borgergruppen Birgits Børn i protest mod kommunens planer om nedskæringer på dagtilbudsområdet. Her står et udsnit af borgergruppen samt deres børn foran institutionen Børnehuset Sættravej i Sæby. Lars Horn

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

En offentlig invitation til at besøge dagplejen, en underskriftindsamling på postkort og en borgergruppe opkaldt efter en borgmester.

Det er nogle af de initiativer, som forældre og ansatte i Frederikshavn og Ballerup har sat i gang for at sikre kvaliteten i dagtilbuddene.

Begge steder har politikerne meldt ud, at man overvejer store besparelser på både dagplejen og daginstitutionerne ved de kommende budgetforhandlinger til efteråret.

Læs også: Job-massakre har ramt børneområdet

Borgergruppe i protest

I Frederikshavn Kommune har en budgetoverskridelse på syv millioner kroner i løbet af årets første måneder ført til, at man nu skal spare. En række dagtilbud i Distrikt Syd har fået besked om, at deres arbejdspladser vil blive ramt, og det har fået en gruppe forældre til at stifte borgergruppen Birgits Børn – opkaldt efter borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen. Gruppen har i øjeblikket omkring 500 medlemmer og omkring 300 følgere på Facebook.

”Kommunen bliver nødt til at prioritere anderledes. Det er ikke rimeligt, at børn ikke får voksenkontakt i det omfang, de behøver, og at pædagogisk personale ikke har mulighed for at praktisere pædagogik,” siger forælder Monica Sivesgaard Fri og håber, at politikerne tager imod opfordringen ved de kommende budgetforhandlinger.

Over for Nordjyske Stiftstidende vil borgmester Birgit S. Hansen ikke afvise, at en del af pengene skal hentes på skole- og pasningsområdet.

”Men det er ikke givet, at det ender sådan. Vi ser kommunekassen under ét, og der er også andre områder, der er udfordret. På arbejdsmarkedsområdet mister vi 23 millioner kroner i refusion fra staten, og på voksenhandicap og klubtilbud er vi også udfordret. Men jeg er enig i, at vi ikke kører i Mercedes på pasningen af de 0-6-årige,” siger Birgit S. Hansen til avisen.

Læs også: Se om din kommune har sparet på børn siden sidste valg

Dagplejere frygter nedskæringer

Også i Ballerup har forældre og ansatte flere initiativer i gang for at råbe politikerne op. Blandt andet deler dagplejen postkort rundt, hvor forældre bliver bedt om at skrive, hvorfor de lige netop har valgt dagplejen. Foreløbigt er omkring 100 postkort blevet udfyldt, og meningen er, at de skal afleveres på rådhuset.

”Jeg føler, at vi er nødt til at gøre noget. Jeg kan ikke bare sidde stille og se på, at politikerne skærer ned på vores område. Vi er flere, der er bange for at miste vores job, men vi forsøger at holde gejsten oppe så godt, som vi kan,” forklarer dagplejer og tillidsrepræsentant Susanne Nielsen.

Ballerup Kommune skal spare 7,5 millioner kroner på pris- og lønfremskrivning hvert år frem mod 2021, og dagplejen er ét af de områder, der er i spil til at blive skåret ned.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

’Kom og se, hvad dagplejen kan’

Susanne Nielsen har derfor inviteret politikerne til at komme ud og se, hvad dagplejen kan. En invitation, som i alt tre politikere takkede ja til. Én af dem er kommunalbestyrelsesmedlem og næstformand i Børne- og Skoleudvalget Maria Lundahl Assov.

”Jeg er glad for, at vi fik en dialog med forældrene og dagplejepædagogen, som også var ansat, da mine børn gik i dagpleje, så jeg kender hende. De havde nogle konstruktive forslag til, hvordan der kunne findes nogle penge i dagplejen,” siger Maria Lundahl Assov til Fagbladet FOA.

Hun vil ikke pege på lige præcis, hvilke spareforslag der er tale om, men mener, at kvaliteten godt kan bevares på trods af besparelserne.

”Jeg tænker ikke, at vi nedlægger dagplejen, men jeg vil ikke udelukke, at vi måske også i dagplejen må finde lidt besparelser, da vi har et sparemål, der skal nås.”

- Hvad vil du sige til de mange dagplejere, der lige nu frygter for deres job?

”Jeg kan godt forstå, at dagplejemødrene bliver utrygge og nervøse, når der endnu en gang står besparelser på dagplejen på administrationens forslag til besparelser. Vi har endnu ikke behandlet det politisk, og det er derfor svært at give et klart svar på, hvor vi lander,” slutter hun.

Job-massakre på dagplejerne

Der er de seneste 10 år skåret voldsomt i antallet af dagplejere landet over.

I 2008 var der ansat 18.692 dagplejere i kommunerne, mens der i 2018 er 9.853 dagplejere.

Der er dog sket en opbremsning af faldet de seneste år, da man flere steder har valgt at gå den modsatte vej og rekruttere nye dagplejere.

Fra 2016 til 2017 faldt antallet af dagplejere med 334, mens der i 2018 er 117 færre dagplejere end i 2017.

Kilde: Kommunernes og Regionernes Løndatakontor

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev