Annonce

Tre personer sidder ved et bord med mapper og papirer og forhandler

Tema: OK18

Professor: Forligsmand er gået tilbage til plan A


Efter tre dages forhandlinger i Forligsen for stat, kommuner og regioner har forligsmanden valgt kun at holde møder med staten mandag. Hun er gået tilbage til plan A, siger professor.

Annonce

Parterne på det offentlige område forhandler for at lave nye overenskomster for omkring 750.000 ansatte i stat, kommuner og regioner. Illustration Jørgen Stamp

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Efter løbende møder med alle tre parter på det offentlige område både fredag, lørdag og søndag er der stadig ikke så meget bevægelse i forhandlingerne, at der er landet nye overenskomster.
 

Læs også: Forhandlinger i Forligsen fortsætter på højtryk

Derfor sadler forligsmand Mette Christensen nu om og går tilbage til sin plan A. Mandag har hun nemlig alene indkaldt staten til forhandlinger i Forligsinstitutionen fra klokken 14, mens både kommuner og regioner først forhandler tirsdag fra klokken 10.
 

Staten skal levere den første aftale

Professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet mener, at det er en helt naturlig følge af weekendens manglende resultater i forhandlingerne.
 
”Forligsmanden er gået tilbage til sin oprindelige plan A med, at staten skal levere det første forlig. Og hvis det falder på plads, kommer turen til de andre områder. For når man først har et forlig med staten, er der dermed fastlagt en økonomisk ramme for de øvrige to områders forhandlinger,” siger Bent Greve til Fagbladet FOA.
 

Læs også: Nye medlemmer strømmer til FOA

Arbejdsmarkedsforskeren forventer, at hvis det lykkes at hive et forlig hjem på statens område, vil vi se, at i hvert fald regionerne efterfølgende falder på plads, for ”parterne der er allerede langt i forhandlingerne,” som han formulerer det.
 

Lærernes arbejdstid kan løses

Tilbage er så det kommunale område, som Bent Greve også forventer kan falde på plads, hvis de to andre områder har indgået forlig.
 
”På det kommunale område mangler først og fremmest en løsning i forhold til lærernes arbejdstid. Men med eventuelle forlig i både stat og regioner vil der kun være den ene store brik tilbage i puslespillet. Og selvom det muligvis er den største knast i forhandlingerne, så tror jeg godt, parterne kan finde en samlet løsning, hvis der med et forlig i både staten og regionerne er fastlagt en økonomisk ramme,” siger Bent Greve.
 

Deadline for forhandlingerne

Uanset hvad der sker i Forligsinstitutionen i de kommende dage, er der en stram deadline for forhandlingerne. Forligsmand Mette Christensen har frem til tirsdag den 1. maj ved midnat natten til onsdag. 

Læs også: Dennis Kristensen: De offentligt ansatte skal ikke være et B-hold

Men hvis ikke parterne formår at forhandle sig frem til nye overenskomster for stat, kommuner og regioner, kan en eventuel strejke iværksættes fra den 6. maj og lockout fra den 12. maj.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev