”Vi står sammen om, at vi har en fælles sag, og den kæmper vi for til det sidste,” råber Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler på det kommunale område fra talerstolen.
Flere tusinde stemmer svarer ham med øredøvende jubel, mens balloner, faner og bannere med slagord flagrer i luften.
Vi er på Store Torv i Århus torsdag eftermiddag, hvor offentlig ansatte fra en lang række fagforbund har trodset kulden og er mødt op til demonstration i forbindelse med lønforhandlingerne.
Det står klart, at OK 18 drejer sig om mere end bare løn og arbejdsvilkår. Det drejer sig om at samle fagbevægelsen og kæmpe for hjertekulen i det danske arbejdsmarked, lyder budskabet, der gentages igen og igen.
'Flere hænder' og 'Velfærd igen' er nogle af de slogans, som demonstranterne vifter med på de medbragte skilte under demonstrationen.
Niels Åge Skovbo
Blandt andre fra Gitte Mikkelsen, der er formand for pædagogisk sektor i FOA Sønderborg.
”Det er hele den danske model, der er på spil, og det er det vigtigste for mig. Vi skal passe på det, vi har, for vi får det aldrig igen,” sagde hun.
Sammenhold nu
Det samme mener Britta Lund Sørensen fra ældreplejen i Aarhus Kommune.”Nu skal den danske fagbevægelse vise, at den kan stå sammen, for ellers har vi tabt kampen om den danske model. Det allervigtigste lige nu, det er fællesskabet,” siger hun om årsagen til, at hun er dukket op til demonstrationen sammen med sin svigerdatter og børnebørn.
Fra talerstolen høres de samme paroler fra talerne. Det er LO’s næstformand Nanna Højlund, formand for CFU Flemming Vinter, Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen og formand i Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.
Det er under overskriften "En løsning for alle", at danske fagforeninger har indkaldt til demonstration på Store Torv i Aarhus.
Niels Åge Skovbo
Grete Christensen mener, at de står over for ”budgetbisser og politiske ideologer” i forhandlingerne, mens Anders Bondo Christensen kalder modparten for ”Kultur- og historieløse, der slet ikke forstår, hvor vigtig den danske model er”.
Slut med at være til grin
Samtidig bliver det flere gange understreget, at fagbevægelsen håber på, at finde en løsning ved forhandlingsbordet, da ingen kan være tjent med en strejke eller lockout, der vil gå udover befolkningen.Det er også en pointe, som ligger sygehjælper Annie Schacht på sinde.
”Jeg kan slet ikke klare tanken om alle de borgere, patienter og alle de børn det kommer til at gå udover, når nu vi bliver lockoutet, siger hun.
”Omvendt har jeg også behov for, at vi får den anerkendelse fra vores politikere og ledere, som vi har fortjent, og det synes jeg ikke, vi gør. Jeg synes tværtimod, at vi er til grin," siger hun, og minder om, at Michael Ziegler, der er chefforhandler for KL netop har fået en lønforhøjelse, der svarer til en årsløn for hende.