Annonce

Gruppe af sosu-elever dyrker yoga

Projekt #SundSammen

Håndboldstjerne hjælper sosu-elever med livsstilsændring

Anne Dorthe Tanderup, kostvejleder og tidligere håndboldstjerne, står for et sundhedsforløb på Sosu-skolen i Vejle, hvor 10 elever er i gang med at lægge deres vaner om.

Annonce

Der er fælles øvelser på programmet for sosu-eleverne, som deltager i et sundhedsprojekt, der skal give dem energi til at klare uddannelsen og jobbet som sosu. Henrik Bjerg

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Ud med søde sager, fastfood og hvidt brød. Ind med grøntsager, sunde olier og motion. 10 elever på Sosu-skolen i Vejle er i gang med et opgør med deres gamle vaner, for de vil leve sundere: De vil tabe sig, de vil have mere energi, de vil sove bedre, og de vil give familien en sundere livsstil.

Sosu-skolen i Vejle har sammensat et sundhedsforløb på seks måneder med kostvejleder og coach Anne Dorthe Tanderup, tidligere håndboldstjerne, i spidsen. De 10 elever er udvalgt blandt 30 ansøgere fra både hjælper- og -assistentuddannelsen.

“Deltagerne har sat sig nogle mål og ved, hvorfor de vil gennemføre ændringerne. Jeg er positivt overrasket over deres engagement, vilje og interesse. Mange af dem har allerede gennemført meget store ændringer i kosten,” siger Anne Dorthe Tanderup.

Læs også: Dorte: Nu skal smøgerne kvittes

Skal sprede deres viden om sundhed

Formålet med projekt #sundsammen er dels at højne de studerendes sundhed, dels at styrke deres trivsel i forhold til at gennemføre uddannelsen. Kost, fordøjelse, motion, stresshåndtering, sociale relationer og søvn er emner på programmet.

Men det er også hensigten, at de studerende skal sprede deres viden om sund livsstil til andre studerende og til borgere, de kommer til at arbejde med, forklarer projektleder Pernille Benzon.

“De studerende har en større forståelse for, hvordan en borger kan ændre sin livsstil, når de selv har prøvet ændringerne på egen krop. Så vi håber, at de sunde vaner vil brede sig som ringe i vandet,” siger hun.

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra 'Rigtige mænd': Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Kold tyrker: en uge uden sukker

Forløbet begyndte sidst i august med en uge uden sukker, gluten og laktose. De studerende skulle følge nogle grønne opskrifter og mærke forskellen i kroppen. Det var ikke let for 24-årige Maiken Andersen:

“Min krop skreg på sukker. Jeg kunne ikke gå hen ad gågaden ud at blive fristet. Men på fjerdedagen stillede min krop sig tilfreds med nogle skiver æble med citron, kanel og lidt peanutbutter. Det var en dejlig snack,” smiler hun. Hun har ikke længere den samme sukkertrang og håber, at kostomlægningen kan hjælpe på hendes migræne.

De studerende skal regne med, at det tager tid at ændre livsstil, forklarer Anne Dorthe Tanderup:

“Madvaner kan man ændre på 3 måneder. Men det mentale tager længere tid. Du ændrer ikke mange års indgroede vaner med et snuptag. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvorfor man gør det. Man skal ikke ændre vaner for andres skyld. Kun for sin egen.”

Motiverer hinanden på Facebook

Fællesskab og sammenhold er vigtige elementer i sundhedsforløbet, og de 10 studerende bakker hinanden op og giver ideer videre i en lukket Facebookgruppe.

Undervisningen foregår både i skoletiden og fritiden, og der suppleres med aftenarrangementer for blandt andet de studerendes familier.

“Fællesskab med andre er en meget vigtig faktor for, at en livsstilændring lykkes,” forklarer Pernille Benzon.

”Selv om de studerende er fra 19 til 53 år gamle og er i forskellige livsfaser, støtter og inspirerer de hinanden. Det er det, vi vil: Skabe positive, sunde fællesskaber.”

Projekt #sundsammen

  • 10 studerende på Social- og Sundhedsskolen i Vejle startede sidst i august 2017 på et seks måneder langt livsstilsændringsforløb, #sundsammen. De 10 studerende er udvalgt blandt 30 ansøgere.
  • Forløbet handler om fysisk aktivitet, kost, rygning, sociale relationer, stresshåndtering og en række andre livsstilsfaktorer. Det foregår dels i skoletiden, dels i fritiden.

  • Formålet er at højne de studerendes sundhed, at styrke deres trivsel i forhold til at gennemføre uddannelsen, og at de studerende spreder deres viden om sund livsstil blandt medstuderende, kolleger på praktiksteder og borgere.

  • Kostvejleder og coach Anne Dorthe Tanderup, tidligere håndboldstjerne, og en sygeplejerske står for forløbet. En personlig træner er tilknyttet til at stå for ugentlig fælles træning.

  • Erfaringer fra forløbet samles i 2018 i en bog, Sunde Fællesskaber.

  • Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens er sundhedscertificeret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev