Annonce

Portræt af sosu-elev Barbara Pelc

Projekt #SundSammen

Barbara: Mine børn skal have en sund familie

Før var børnene en undskyldning for ikke at dyrke motion for Barbara Pelc. Nu træner hun, mens de leger ved siden af, og hun serverer slush ice af avokado, spinat og jordbær for dem. 

Annonce

For Barbara Pelc er det vigtigt, at hendes to børn får en sund opvækst med masser af grøn mad og bevægelse. Hun deltager i Sosu-skolen Vejles sundhedsforløb #sundsammen, hvor hun prøver at ændre sin livsstil sammen med ni andre sosu-elever. Niels Åge Skovbo

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Navn: Barbara Pelc, kommer fra Polen og bor i Thyregod med sin mand og to børn på 3 og 5 år. Startede på sosu-hjælperuddannelsen i januar 2017.
Alder: 29 år
Mål: At give familien en sundere livstil

Vi skal være mere fysisk aktive i min familie og spise sundere.

Barbara Pelc, sosu-hjælper-elev

Hvad vil du gerne lave om på i din hverdag?
”Vi skal være mere fysisk aktive i min familie og spise sundere. Men der er så meget information på nettet om det, at det er svært at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg håber også, at sundere kost kan hjælpe på min hovedpine, som kommer næsten hver dag.”

Læs også: Håndboldstjerne hjælper sosu-elever med livsstilsændring

Har du ændret noget i forbindelse med sundhedsforløbet?
”Ja, jeg træner hver anden eller tredje dag nu, enten med sosu-holdet eller derhjemme. Og jeg er glad efter træning, selv om jeg er øm. Før var børnene en undskyldning for ikke at træne. Nu træner jeg ved siden af dem, mens de leger, og de kigger nogle gange lidt underligt…”

”Fedtstofferne har vi skiftet ud med kokosolie, og jeg bruger mange flere forskellige grøntsager. Vi har fået nogle ideer til, hvad vi kan gøre ved grøntsager. Vi er ikke vant til at bruge, for eksempel grønkål og blomkål. Nu hakker jeg blomkål og steger det på panden, og vi får rucola, spinat og smoothies, og det smager dejligt.”

”Forleden, da mine børn plagede om slush ice, lavede jeg en ’slush ice’ til dem af spinat, avokado, jordbær og lidt stevia. De kunne rigtig godt lide det.”

Læs også: 5 gode råd om at leve sundere

Hvad er svært for dig?
”Jeg har hovedpine næsten hver dag. Jeg håber, at kostændringen hjælper. Desuden er det meget travlt at have en småbørnsfamilie og være studerende, samtidig med at jeg prøver at skabe en livsstilsændring. Jeg glæder mig til at lære om stresshåndtering.”

Kan du mærke forandringer allerede nu efter 2,5 uge?
”I den første uge var vi på en kur uden sukker, laktose og gluten, og dér havde jeg to slemme dage med hovedpine. Jeg tror, det skyldtes sult. Men i løbet af de sidste ti dage har jeg haft fire dage uden hovedpine. Det er usædvanligt. Jeg har også fået mere energi.”

Læs også: Dorte: Nu skal smøgerne kvittes

Hvad hjælper dig til at ændre vaner?
”Vores Facebook-gruppe på #sundsammen-holdet. Når andre laver et opslag, får jeg inspiration til at gøre de samme ting. Og når jeg selv slår noget op og ser de andre like og kommentere, ja, så er man bare… tilfreds. Vi bakker hinanden op.”

Projekt #sundsammen

  • 10 studerende på Social- og Sundhedsskolen i Vejle startede sidst i august 2017 på et seks måneder langt livsstilsændringsforløb, #sundsammen. De 10 studerende er udvalgt blandt 30 ansøgere.

  • Forløbet handler om fysisk aktivitet, kost, rygning, sociale relationer, stresshåndtering og en række andre livsstilsfaktorer. Det foregår dels i skoletiden, dels i fritiden.

  • Formålet er at højne de studerendes sundhed, at styrke deres trivsel i forhold til at gennemføre uddannelsen, og at de studerende spreder deres viden om sund livsstil blandt medstuderende, kolleger på praktiksteder og borgere.

  • Kostvejleder og coach Anne Dorthe Tanderup, tidligere håndboldstjerne, og en sygeplejerske står for forløbet. En personlig træner er tilknyttet til at stå for ugentlig fælles træning.

  • Erfaringer fra forløbet samles i 2018 i en bog, Sunde Fællesskaber
  • Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens er sundhedscertificeret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev