Annonce

Portræt af sosu-elev Maiken Andersen

Projekt #SundSammen

Maiken kæmper for at slippe af med migræne

Sovs og kartofler er skiftet ud med grøntsager. Maiken Andersen håber, at en sundere livsstil vil dæmpe hendes hyppige migræne og få hende til at sove bedre. 

Annonce

Når man vågner mange gange hver nat og har hovedpine om dagen, bliver man træt. Det oplever sosu-assistentelev Maiken Andersen. Hun har derfor meldt sig til Sosu-skolen i Vejles sundhedsforløb #sundsammen, der varer seks måneder.  Niels Åge Skovbo

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Navn: Maiken Andersen, bor i Vejle med sin kæreste og er i praktik på Kastaniehaven i Give. Hun begyndte sin uddannelse i januar 2017.
Alder: 24 år
Mål: At leve sundere, så hendes hyppige migræne dæmpes og hun kan sove bedre om natten.

Jeg håber, sund kost kan hjælpe mig.

Maiken Andersen, sosu-assistentelev

Hvad vil du gerne lave om på i din hverdag?
”Jeg vil gerne spise sundere. Min livsstil var blevet ret sukkerbaseret med slik og chips, og jeg kan godt lide gammeldags dansk mad. Jeg har migræne to gange om ugen, og jeg sover ikke så godt. Jeg vågner mange gange hver nat. Det vil håber jeg bliver bedre, når jeg spiser en anden kost.”

Læs også: Håndboldstjerne hjælper sosu-elever med livsstilsændring

Har du ændret noget i forbindelse med sundhedsforløbet?
”Min aftensmad består ikke længere af kartofler og sovs, ris og pasta. Nu er det hovedsageligt grønt: Bønner, søde kartofler med mere. Jeg har for eksempel lavet gulerods- og squash-pasta, hvor jeg strimler grøntsagerne, steger dem kort på panden i kokosolie og spiser dem med kød til. Man savner slet ikke pastaen.”

”Om aftenen laver jeg salat til madpakken næste dag. Vi spiser madpakker sammen med beboerne, og en dag sagde én: ’Hvorfor spiser du så mange grøntsager, det kan du da dø af!’”

Læs også: 5 gode råd om at leve sundere

Hvad er svært for dig?
”Vi har lige haft familiefest i weekenden, og så er det svært at komme med særlig mad. Så jeg spiste det, de andre fik, og så oplevede jeg, hvordan kroppen reagerer: Jeg fik ondt i maven og kunne mærke trætheden sænke sig som en dyne. Det var egentlig fint at mærke forskellen.”

Kan du mærke forandringer allerede nu efter 2,5 uge?
”Jeg har mere energi. Jeg smider mig ikke længere på sofaen, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg spiser heller ikke nær så mange usunde ting. I den første uge, hvor vi skulle undgå sukker, laktose og gluten, skreg min krop på sukker, men det gør den ikke mere. Det går faktisk overraskende godt. Men jeg kan ikke mærke ændringer på min migræne eller søvn endnu.”

Læs også: Sofie: Nu træner jeg på stuegulvet hver morgen

Hvad hjælper dig til at ændre vaner?
”Vores Facebook-gruppe er supergod. Vi lægger billeder op af vores mad og træning, og det inspirerer til, at man selv får gjort lidt mere. Vi motiverer hinanden, selv om vi ikke kender hinanden. Vi kommer jo fra tre forskellige klasser på sosu-skolen.”

Projekt #sundsammen

  • 10 studerende på Social- og Sundhedsskolen i Vejle startede sidst i august 2017 på et seks måneder langt livsstilsændringsforløb, #sundsammen. De 10 studerende er udvalgt blandt 30 ansøgere.

  • Forløbet handler om fysisk aktivitet, kost, rygning, sociale relationer, stresshåndtering og en række andre livsstilsfaktorer. Det foregår dels i skoletiden, dels i fritiden.

  • Formålet er at højne de studerendes sundhed, at styrke deres trivsel i forhold til at gennemføre uddannelsen, og at de studerende spreder deres viden om sund livsstil blandt medstuderende, kolleger på praktiksteder og borgere.

  • Kostvejleder og coach Anne Dorthe Tanderup, tidligere håndboldstjerne, og en sygeplejerske står for forløbet. En personlig træner er tilknyttet til at stå for ugentlig fælles træning.

  • Erfaringer fra forløbet samles i 2018 i en bog, Sunde Fællesskaber.

  • Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens er sundhedscertificeret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev