Lidt over halvdelen – helt præcis 51 procent – af de ansatte på alt fra sygehuse og plejehjem til brandstationer og børnehaver oplever, at normeringerne er blevet lavere, siden de stod i stemmeboksene til kommunalvalg for fire år siden.
Værst ser det ud for sosu-personalet på plejehjem, plejecentre og aktivitetscentre. Her oplever 65 procent, at de har fået færre kolleger siden sidste kommunalvalg.
På andenpladsen kommer ansatte på hospitaler og sygehuse, hvor 60 procent svarer, at de har fået færre kolleger siden sidste valg.
Det viser en undersøgelse fra FOA.
Læs også: Sosu: Det værste er utilstrækkeligheden
"SOSU: Beboerne er mere stressede"
Social- og sundhedsassistent Gitte Ellen Nielsen, der arbejder på et socialpsykiatrisk bosted i Sorø, er en af dem, der mærker konsekvenserne af den lavere normering.
”Beboerne er blevet mere stressede, og de trækker sig fra fællesskabet. Som personale er det utilstrækkeligheden, der er værst,” siger hun.
Ida Hammer Ludvigsen er social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Aalborg og mærker også, at de er blevet færre på arbejde.
”Den største konsekvens af de lavere normeringer er, at beboerne ikke føler, vi har tid til dem,” siger hun.
Læs også: Ansatte i vuggestue: Giv os en kollega tilbage
30.000 jobs er forsvundet
Formand for FOA Dennis Kristensen er ikke overrasket over, at så mange oplever lavere normeringer. Ifølge ham er det en konsekvens af, at der er blevet 30.000 færre ansatte i kommunerne siden 2010.
”Borgmestrene vil i den næste tid jonglere med alle mulige tal, og det er et generelt problem ved velfærdsdebatten, at man kun ser på regneark og grafer,” siger Dennis Kristensen.
Han mener, man bør lytte til de ansattes og borgernes oplevelse af, at man ikke kan yde den gode, faglige indsats, der er brug for.
"Der er ikke noget mere nedbrydende end at stå med 25 besøg, der skal overstås hurtigt, selv om man ved, at det ikke er i orden,” siger Dennis Kristensen.
Syv procent oplever bedre normeringer
Undersøgelsen viser også, at
32 procent af de adspurgte oplever, at normeringen er den samme siden valget i 2013. 7 procent vurderer, at normeringerne er blevet højere siden valget.
I alt har over 4.000 medlemmer af FOA deltaget i undersøgelsen.
Top ti: FOA-medlemmer, der oplever fald i normeringer
Plejehjem, plejecentre og aktivitetscentre: 65 %
Hospital og sygehus: 60 %
Socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud: 55 %
Specialområdet: (handicap, døgninstitution, specialskole etc.: 53 %
Hjemmeplejen: 50 %
Skole, rådhus, forvaltning (fx teknisk serviceassistent): 49 %
Daginstitution og SFO: 46 %
Behandlings- og distriktspsykiatrien: 45 %
Genoptræning og rehabilitering: 44 %
Dagplejen: 23 %
Kilde: Medlemsundersøgelse fra FOA om normeringer og kommunalvalg, august 2017. 4.011 har svaret.