Annonce

Kommunalvalg: Børn og ældre

Sosu: De ældre er bekymrede for os


Vox pop: Ida Hammer Ludvigsen, social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Aalborg, oplever, at tiden til hyggelige stunder med beboerne er væk. 

Annonce

De ældre burde ikke bekymre sig om, om de ansatte har for travlt, siger social- og sundhedsassistent Ida Hammer Ludvigsen. Lars Horn

Af Marie Brynskov
Journalist

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

En ud af to ansat i det offentlige oplever, at normeringerne er blevet lavere siden sidst, der var kommunalvalg for fire år siden. Det viser en medlemsundersøgelse fra FOA.

Læs også: Halvdelen af de offentligt ansatte: Vi har fået færre kolleger

Blandt dem, der arbejder på plejehjem, plejecentre og aktivitetscentre er det 65 procent, der oplever, at de er blevet færre kolleger.

Ida Hammer Ludvigsen, social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Aalborg, er en af dem.

- Hvordan mærker du konsekvenserne af lavere normeringer i dagligdagen?

”En beboer spurgte for eksempel i går, om jeg kunne huske dengang, personalet havde tid til at spille spil med dem - og ja, det kan jeg huske. Så den største konsekvens er nok, at beboerne ofte føler, at vi ikke har tid til dem," siger Ida Hammer Ludvigsen.

Læs også: Sosu: Det værste er utilstrækkeligheden

"De giver desuden ofte udtryk for, at det er synd for os, at vi har så travlt, hvilket de jo overhovedet ikke burde skulle bekymre sig om.”

- Hvordan mærker du konsekvenserne af lavere normeringer i dagligdagen?

Portræt af teknisk portør
Benny Gerhardt, teknisk portør, Herlev Sygehus: "Det er en udvikling, hvor vi over de sidste 12 år er gået fra at være 12 portører til 7 portører på det tekniske område. Samtidig er de kvadratmeter, vi skal servicere, steget med 10-15 procent," siger Benny Gerhardt. "Djøf-kulturen har gjort, at der er kommet tre gange så mange administrative medarbejdere, der indgår i den samlede lønpulje. Det er løntunge medarbejdere, og der bliver ansat færre portører. " Jørgen True
Portræt af pædagogmedhjælper
Tine Andersen, pædagogmedhjælper i vuggestue i Maribo: "Jeg synes, at det er gået den gale vej over de sidste 10-15 år. Særligt de senere år er mange kolleger gået ned med stress, fordi de ikke kan følge med de mange arbejdsopgaver," siger Tine Andersen. "Det er min oplevelse, at der er flere børn til færre voksne på stuerne i børnehaven, og det gør sig også gældende i vuggestuen. Jeg synes også, at en af konsekvenserne ved flere børn er, at der er mange konflikter mellem børnene. Og så er vores fysiske arbejdsmiljø blevet dårligere, fordi vi har mindre plads, nu hvor der er flere børn.” Jørgen True
Portræt af sosu-assistent
Gitte Ellen Nielsen, social- og sundhedsassistent på socialpsykiatrisk Center i Sorø: ”Beboerne på mit bosted er blevet mere stressede. De trækker sig fra fællesskabet, fordi de oplever, at personalet ikke har den nødvendige tid. De har fået det meget dårligere psykisk med flere indlæggelser," siger Gitte Ellen Nielsen. "Som personale er det utilstrækkeligheden, der er værst. At man ofte går hjem med dårlig samvittighed. Der er begyndt at brede sig en holdning, som tidligere var utænkelig: Nu går vi på arbejde for at tjene penge. Tidligere var det for at gøre en forskel.” Jørgen True
Portræt af teknisk serviceleder
Mogens Jørgensen, teknisk serviceleder, Kerteminde: Vi er for nylig blevet skåret en mand i vores team, så vi er gået fra 10 til 9 på grund af besparelser. Vi har fået at vide, at der er opgaver, vi fremover ikke skal løse, men ikke hvilke," siger Mogens Jørgensen. "Vi har tydeligt mærket gennem årene, at der er blevet flere opgaver til færre ansatte. For første gang i hele min karriere – jeg har snart 25 års jubilæum – har jeg oplevet, at en kollega blev sygemeldt med stress og derefter var nødt til at stoppe. Han er efterfølgende blevet tilkendt førtidspension. Vi får også færre ansøgninger til ledige stillinger, der før var meget populære." Robert Wingler

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev