Annonce

Stine Bosse

Tema: Løn som fortjent

Stine Bosse: De enorme løngab truer vores samfundsmodel


Uligheden i samfundet kan føre til, at vi bliver mere ulykkelige, mener erhvervskvinden Stine Bosse.

Annonce

Stine Bosse mener, at lønforskellene i samfundet er voldsomt problematiske. Polfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Opdateret 08.05.2017 med faktaboks
Problemet er ikke, at social- og sundhedshjælperen får en lille løn. Problemet er, at nogle ganske få mennesker i toppen af erhvervslivet får alt for meget.

Det mener erhvervskvinden Stine Bosse, der efter en karriere som topchef i Tryg i dag sidder i flere bestyrelser og er en ivrig samfundsdebattør.

”Det løngab, som vi i disse år oplever mellem almindelige mennesker og dem i de øverste luftlag, er voldsomt problematisk. Det dur ganske enkelt ikke, at sosu-hjælperen får en lønforhøjelse på en halv procent, selv om hun står på tæerne, mens andre stiger 20 procent uden at flytte fødderne,” siger Stine Bosse.

Som et eksempel nævner hun den bonus på rundt regnet en halv milliard kroner, som Nets-direktør Bo Nilsson plukker ned fra træet i forbindelse med selskabets børsnotering.

”Jeg forstår godt, hvis sosu-hjælperen sukker og tænker, at de ikke er en del af det samme samfund. Hvis den tankegang breder sig, er det ekstremt store løngab en trussel. Konsekvensen kan blandt andet blive, at uligheden i samfundet bliver så stor, at sammenhængskraften ryger,” siger Stine Bosse.

En trussel mod vores samfundsmodel

”Derfor er de meget store forskelle også en trussel mod den skandinaviske samfundsmodel. Vores tilgang til lighed medvirker til, at vi lever lykkelige liv. Løngabet – uligheden – vil have den modsatte effekt og kan føre til, at vi bliver mere ulykkelige,” fortsætter Stine Bosse.

- Hvordan tackler vi det?

”Vi kan ikke tvinge noget ned over hovedet på folk, så vi skal tale om problemet og appellere til den sunde fornuft. Og alt det starter i bestyrelseslokalet,” siger Stine Bosse.

Hun er i øvrigt meget tæt på at ramme plet, da vi beder hende gætte den 
gennemsnitlige månedsløn for en social- og sundhedshjælper, som er på 24.600 kroner før skat og pension.

”Den ligger et sted mellem 23.000 og 25.000 kroner,” siger hun.

- Er det retfærdigt?

”Nej. Retfærdighed kan ganske vist gradbøjes, men ud fra min målestok er der ikke tale om en retfærdig løn, når vi sammenligner sosu-hjælpere, politibetjente og skolelærere med niveauet i det private erhvervsliv.”

En social- og sundhedshjælpers løn

FOA kører kampagnen Retfærdig løn, hvor almindelige danskere som led i kampagnen skal gætte, hvad en social- og sundhedshjælper tjener. Fagbladet FOA har stillet samme spørgsmål til en række kendte danskere og bedt dem gætte en social- og sundhedshjælpers løn.
En social- og sundhedshjælper tjener 24.539 kroner netto ifølge Kommunerne og Regionernes Løndatakontor. Tallet dækker månedslønnede, ordinært kommunalt ansatte i maj 2016. Flexjobbere, elever og ekstraordinært ansatte indgår ikke.
Nettoløn består af grundløn samt centrale - og lokale tillæg. Nettoløn er eksklusiv genetillæg, pension, feriepenge osv.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev