Annonce

Grafik med stort håndtryk og menneskefigurer, der illustrer at der er indgået forlig om OK15.

OK17 for privatansatte 

OK17: Aftale på plads for ansatte i privat ældrepleje


Medarbejdere i den private ældrepleje under Dansk Erhverv kan se frem til lønstigning på 7,5 kroner i timer over de næste tre år.

Annonce

Efter lange forhandlinger blev FOA og Dansk Erhverv enige om overenskomstaftalen for medarbejdere i private plejefirmaer. Jørgen Stamp

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Efter en maratonforhandling, der strakte sig fra fredag formiddag til lørdag morgen, nåede FOA og Dansk Erhverv til enighed om et nyt overenskomstforlig for medarbejdere i den private ældrepleje under fritvalgsordningen.

Her blev parterne enige om en lønstigning på 2,5 kroner i timen i hvert år fra 1. marts i år og frem til og med 1. marts 2019. Det vil sige en samlet lønstigning på 7,5 kroner i timen over de næste tre år.

"Det holdt hårdt, men jeg er glad for, at det lykkedes at opnå et forlig med Dansk Erhverv. Det lykkedes desværre ikke for et par dage siden at få forlig om den tilsvarende overenskomst  for plejefirmaer i Dansk Industri," siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Læs også: OK17: Forhandlinger med Dansk Industri er brudt sammen

Undgår lokale lønkroner

Op til forhandlingerne lød et af kravene fra arbejdsgiversiden, at 50 øre fra den enkelte medarbejders lønstigning skulle tages ud til lokale lønforhandlinger.
 
Selvom det holdt hårdt, undgik FOA at få det krav med i forliget, fortæller Dennis Kristensen.
 
"Vi er vant til lokale lønforhandlinger i kommuner og regioner, men vi har aldrig haft et system, som er så klodset skruet sammen, som det, der åbenbart skal være et af flagskibene ved denne overenskomstfornyelse," siger han.
 

Forbedrede forhold for børnefamilier og tillidsvalgte

Med i aftalen er en række forbedringer for børnefamilier. Blandt andet bliver loftet for løn under barselsorlov fjernet, så der nu er fuld løn i alle uger under barslen. Samtidig er barnets første sygedag nu dagen efter, en medarbejder er taget hjem for at tage sig af sit syge barn. Indtil nu har det været den dag, medarbejderen tog hjem.
 
De tillidsvalgte er også blevet styrket gennem ret til faglig opdatering for tillidsrepræsentanter, der har været det i over tre år, vederlag og forlængede opsigelsesvarslinger.
 

Medlemmer skal stemme om resultat

Forliget indgår sammen med de øvrige forhandlingsresultater på FOAs områder i det samlede mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte inden for kort tid.

Derefter er det op til FOAs medlemmer at beslutte, om resultatet er godt nok.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev