Annonce

To drinks ved en pool

Slankeguide: Vægttab på en let og sund måde


Spar på de flydende kalorier og mellemmåltiderne. Det er et par af de råd, der kan hjælpe dig med et hurtigt vægttab, fortæller sundhedsekspert.

Annonce

Du kan spare mange kalorier ved at holde igen med de flydende kalorier i juice, mælk, drinks, vin og anden alkohol.  Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Selvom man ikke kan mærke det på det danske forårsvejr, så er vinteren ovre, og vi nærmer os sommer og badesæson med hastige skridt. Vinterens hygge har imidlertid en tendens til at sætte spor på sidebenene.

Heldigvis behøver du ikke at opfinde den dybe tallerken for at genfinde strandformen, fortæller kostekspert Martin Kreutzer, der har skrevet flere bøger om sundhed og vægttab.

“Alle slankekure virker. En NUPO-kur er lige så god som at spise mindre måltider eller motionere rigtigt meget. Når man har truffet beslutningen om man vil tabe sig, så gælder det bare om at finde den kur, som passer til dig,” siger han.

Han fortæller, at man ikke behøves at lægge livsstilen om permanent, hvis man vil af de de overskydende kilo,

“Der har været en trend om, at man altid skal i gang med en livsstilsomlægning, hvis man skal tabe sig, men nøgternt set er det nok at spise lidt mindre i en periode, og så fortsætte derfra, som man plejer,” siger han.

Et trick, der har stor slankende effekt, er, at skære ned på de unødvendige snacks mellem måltiderne og fokusere på at spise sundt til hovedmåltiderne. Hertil kan man så tilføje et enkelt eller to velplacerede mellemmåltider.

“Hvis du gerne vil tabe dig, er det en god ide at droppe at spise mellem de egentlige hovedmåltider. Det gælder både slik, konfekt, nødder og mandariner,” siger Martin Kreutzer.

Pas på pauserne

Især i pauserne på jobbet kan der ubevidst ryge en masse unødvendige kalorier indenbords.

“På jobbet er der ofte nogle små pauser, hvor man lige tager en håndfuld nødder og rosiner eller lidt chokolade. Hold dig til hovedmåltiderne her, og lad være med at bruge mad som pause,” siger Martin Kreutzer. 

En god måde at booste sundheden til hovedmåltiderne, især til frokost og aftensmad, er at spare på de letoptagelige kulhydrater, og erstatte det med grove grøntsager som rodfrugter, kål og bælgfrugter, som ærter og bønner. 100 gram spidskål og hvidkål indeholder eksempelvis kun en tiendedel af de kalorier som en skive franskbrød gør men giver samme fylde.

Drop de flydende kalorier

Et andet sted, du på en let måde kan skære en masse kalorier bort er ved at reducere indtaget af flydende kalorier fra  juice, mælk, saftevand samt kaffe med mælk og sukker.

“Flydende kalorier mætter stort set ikke. Derfor ser man, at de folk, der drikker meget, ikke vil spise mindre i de efterfølgende måltider,” siger Martin Kreutzer. 

Læs også: Kostekspert: Sådan laver du den sundeste madpakke

Han understreger, at det er vigtigt at skelne mellem vægttab og sundhed.


“Det kan godt være, at en friskpresset juice er sund, men den er lige så kalorierig som en sodavand. Det kan også godt være, at mælk er godt for knoglerne, men en minimælk indeholder 80 procent af kalorierne af sodavand,” siger Martin Kreutzer. 

Mange kalorier i alkohol

Han fortæller, man også skal være opmærksom på kalorierne fra alkohol.

“Der er rigtig mange kalorier i alkohol. De to glas vin, man drikker hver aften, kaster rundt regnet 300 kalorier indenbords. Over tre uger betyder det, at man vil tage et kilo fedt på. Omvendt kan man også tabe et kilo fedt, hvis man dropper de to daglige genstande,” siger Martin Kreutzer.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev