Annonce

Sosu med kørestol

Sådan booster du din forbrænding på jobbet


Med en række simple tiltag kan du øge din forbrænding og styrke din sundhed på jobbet.

Annonce

Du behøver ikke lange, opslidende løbeture for at øge din forbrænding. Ved at indlægge små aktiviteter på jobbet, for eksempel en ekstra gåtur med borger, kan du faktisk gøre store forskelle, når kalorieregnskabet for enden af ugen skal gøres op.  Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Ved at vælge små fysiske aktiviteter til på jobbet kan du skyde forbrændingen i vejret og 
gøre din sundhed en tjeneste. Det fortæller Martin Kreutzer, der har forsket i ernæring på Københavns Universitet, og har skrevet flere bøger om kost og sundhed:

“Hvis du rejser dig op i stedet for at sidde ned, så løfter du din forbrænding med 40 procent. Hvis du går i stedet for at stå, så fordobler du din forbrænding. Tager du trappen et par gang i løbet af dagen, så får du også forbrændt ekstra kalorier der.” 

Han fortæller, at man ikke behøver at dyrke hård motion for at booste forbrændingen.

“Det interessante ved motion er, at man ikke behøver at svede i en halv time for at få en effekt. Man behøver bare at være lidt mere aktiv, end det man plejer at være,” siger Martin Kreutzer, der blandt andet har skrevet bestselleren ‘Antiinflammatorisk Kost’. 

Vær kreativ

Jo mere kreativ man er i at tænke små aktiviteter ind i løbet af dagen, des bedre er det for forbrændingen.

“Aktiviteterne kunne være lige fra at gå ned og hente kaffe til kollegerne til, at du tager trappen i stedet for elevatoren.”

De enkelte små aktiviteter vejer alene ikke særligt tungt i kalorieregnskabet. Men når man begynder at lægge dem sammen, har de have stor effekt.

“I løbet af en bevidst aktiv dag kan du summe en helt masse kalorier op, som fylder godt, når kalorieregnskabet for enden af måneden skal gøres op,” siger Martin Kreutzer. 

Start i det små

De små aktiviteter på jobbet kan bruges som et mentalt springbræt til at komme i gang med at dyrke mere motion. 

“Motion virker kun, når det bliver udført. Det er en banal konstatering, men den er vigtig, for rigtig mange kaster sig over store projekter, som de ikke rigtigt har lyst til. Så strander det ofte efter noget tid. Det er derfor godt at starte med noget overkommeligt,” siger Martin Kreutzer.

Derfor er det også bedre at starte i det små og få en lille sejr fremfor at sætte et stort mål og risikerer et nederlag.

“Det gælder om at mærke efter, hvad det er, man har lyst til at dyrke nu og i mange måneder frem. I stedet for at kaste sig over den løbekarriere, som man har prøvet 10 gange før, så er det en bedre ide at begynde at gå ture. En 5 km gåtur slanker lige så godt som en 5 km,” siger Martin Kreutzer.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev