Annonce

Forbundssekretærer

Tema: Kongres 2016

Ung sosu stormer ind i FOAs ledelse


Her er FOAs tre nye forbundssekretærer. Flest stemmer fik en 31-årig nordjysk social- og sundhedsassistent.

Annonce

Helena Mikkelsen (tv.), Jens Nielsen og Joan Prahl er FOAs nye forbundssekretærer. Niels Åge Skovbo

Af Anna Rossman Thejsen
Redaktionschef

Annonce

Den hidtil yngste forbundssekretær i FOA bliver Helena Mikkelsen. Sammen med Joan Prahl og Jens Nielsen blev hun valgt af kongressen fredag.
 
Joan Prahl, der har været konstitueret forbundssekretær i FOA siden januar 2016, fik 431 stemmer, mens afdelingsformanden, Jens Nielsen, fra Frederikshavn fik 372 stemmer.

Men højdespringeren blev den unge fællestillidsrepræsentant fra FOA Vendsyssel. Tårerne løb ned af kinderne på Helena Mikkelsen, da det gik op for hende, at hun netop var blevet valgt med intet mindre end 503 af kongressens stemmer.
 
”Jeg er overvældet og stolt. Jeg kommer som repræsentant for virkeligheden ude på arbejdspladsen og tager mine erfaringer som tillidsrepræsentant med mig som forbundssekretær,” sagde hun få minutter efter valget. 
 

Klar til at arbejde for FOAs medlemmer

Hun mener, at den allerstørste udfordring for FOAs medlemmer er det pres, der er på den danske model.
  
”Jeg vil arbejde for at begrænse privatisering og udlicitering. Men det er vigtigt, at det bliver en kamp mod udlicitering og ikke de private ansatte – dem skal vi i stedet sørge for at organisere og hjælpe,” sagde Helena Mikkelsen.

Læs også: Niels Hausgaard: FOA'ere udfører livsvigtigt arbejde

 Joan Prahl understregede blandt andet, at hun vil som forbundssekretær fortsat vil kæmpe for at sikre uddannelse og efteruddannelse til alle FOAs medlemmer. Mens Jens Nielsen på sin side ønsker at arbejde for, at FOA skal fortsætte med at sætte arbejdsmiljøet på dagsordenen i overenskomsterne og tydeliggøre, at vilkårene på mange arbejdspladser er så pressede, at medlemmerne bliver syge af det.

Jeg er overvældet og stolt. Jeg kommer som repræsentant for virkeligheden ude på arbejdspladsen og tager mine erfaringer som tillidsrepræsentant med mig som forbundssekretær.

Helena Mikkelsen
Ifølge lovene skal kongressen vælge et antal forbundssekretærer. Det er op til kongressen at afgøre antallet af forbundssekretærer. Fem personer havde anmeldt deres kandidatur som forbundssekretær. Hovedbestyrelsen indstillede til at vælge tre som i dag, og det blev vedtaget af kongressen fredag.  

De fem opstillede kandidater var alle på nyvalg og talte afdelingsformand i FOA Guldborgsund Bodil Marker, fællestillidsrepræsentant i FOA Vendsyssel Helena Mikkelsen, FOA Frederikshavn i FOA Frederikshavn Jens Nielsen, konstitueret forbundssekretær Joan Prahl og afdelingsformand i FOA 1 Ken Patrick Petersson. I perioden er Inger Bolwinkel og Peter Kvist Jørgensen fratrådt som forbundssekretærer på grund af alder.

Kongressen genvalgte også Dennis Kristensen som forbundsformand og Mona Striib som næstformand.

Så mange stemmer fik de

431 stemmer – Joan Prahl, forbundssekretær 
503 stemmer – Helena Mikkelsen, forbundssekretær 
372 stemmer – Jens Nielsen, forbundssekretær 
332 stemmer – Ken Patrick Petersson (ikke valgt)
126 stemmer – Bodil Marker (ikke valgt)

Jens Nielsen

Jens Nielsen er 53 år, uddannet social- og sundhedsassistent og begyndte at arbejde inden for hjemmeplejen i 1990. Han har været tillidsrepræsentant-suppleant og arbejdsmiljørepræsentant. Jens Nielsen er i dag afdelingsformand for FOA Frederikshavn. 

Jens Nielsen brænder med egne ord for arbejdsmiljøet. Det er ikke i orden at møde på arbejdet og være nervøs for, om man overhovedet kan nå sine opgaver, som han selv siger. Han vil arbejde for, at FOA skal fortsætte med at sætte arbejdsmiljøet på dagsordenen i overenskomsterne og tydeliggøre, at vilkårene på mange arbejdspladser er så pressede, at medlemmerne bliver syge af det. 

Joan Prahl

Joan Prahl, 44 år, var i mange år pædagogmedhjælper og har været tillidsrepræsentant (TR) og arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og siddet i MED-udvalg. Hun har været afdelingsformand for FOA Bornholm og siden 1. januar 2016 konstitueret forbundssekretær i FOA med ansvar for uddannelse, ligestilling og seniorarbejdet. 

De ti måneder som forbundssekretær har med hendes egne ord givet hende lyst og mod på at stille op til kongressen og fortsætte som forbundssekretær. Hun vil blandt andet kæmpe for bedre lønvilkår og for, at alle FOAs medlemmer får mulighed for uddannelse og efteruddannelse og for at være med til at sikre, at FOAs medlemmer altid er øverst på dagsordenen.

Helena Mikkelsen

Helena Mikkelsen er 31 år og uddannet social- og sundhedsassistent, hun er fællestillidsrepræsentant (FTR) i FOA Vendsyssel og tillidsrepræsentant (TR) i hjemmeplejen i Hjørring Kommune. Hun er i dag talsperson for FOA Ungdom.

Helena Mikkelsen oplever, hvordan FOAs medlemmer ude på arbejdspladserne kæmper med brud på arbejdstidsregler, overenskomstbrud, lave ansættelsesbrøker og manglende medinddragelse. Hun fortæller, hvordan hun oplever frygt blandt medlemmerne for at ytre sig og for at påpege et dårligt arbejdsmiljø både fysisk og psykisk.  Det og bedre lønvilkår for kvinder og kvindefag vil hun arbejde for som forbundssekretær.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev