Annonce

Tema: Kongres 2016

Ny FOA-formand skal vælges i april 2018


Forbundsformand Dennis Kristensen får ro til at hale en ny overenskomst hjem i 2018, før han skal gå af. Det besluttede kongressens delegerede om pensionsalder for lønnede valgte.

Annonce

Dennis Kristensen stopper ved udgangen af april 2018, når FOA skal holde ekstraordinær kongres. En række forslag om at skrotte eller ændre den tvungne pensionsalder for lønnede valgte faldt på kongressen fredag. Niels Åge Skovbo

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Kan man blive for gammel til at stå i spidsen for et af landets største fagforbund? Et flertal på FOAs kongres afviste fredag formiddag en række ændringsforslag til forbundslovene. Dermed er folkepensionsalderen – i dag 65 år – fortsat sidste stop for alle lønnede valgte i FOA. 
 
Dog kom FOAs Hovedbestyrelse igennem med et forslag. Det betyder, at forbundsformand Dennis Kristensen, der fylder 65 i februar, kan vente med at gå af til april 2018. Dermed er overenskomstforhandlingerne, der buldrer af sted i foråret 2018, fredet – i hvert fald hvad angår valgkamp og opgør om forbundsformandsposten.
 
"Det er en fornuftig løsning, at der nu både kan skabes ro om forbundsformandsposten i FOA og om de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018. Nu risikerer vi ikke, at vi står midt i en valgkamp samtidig med, at vi skal sende konfliktvarsel eller tegne overenskomst," konstaterer Dennis Kristensen.
 

"Det er da lidt mærkeligt"

FOA skal holde ekstraordinær kongres den 25. april 2018, hvor en ny forbundsformand skal vælges.
 
Hvordan har du det med, at det her er din sidste ordinære kongres som forbundsformand?
 
"Det er en præmis, som jeg har kendt længe. Men det er da lidt mærkeligt. Nu ved man jo aldrig, hvordan ens helbred er om halvandet år. Men jeg er ikke kommet dertil, at jeg spekulerer nærmere over, at jeg skal gå af. Jeg koncentrerer mig om de opgaver, som jeg har, og ligger ikke søvnløs af den grund," siger Dennis Kristensen.
 

Fødselsattesten siger intet

FOA-afdelingen LFS havde stillet et forslag om helt at skrotte bestemmelsen i forbundslovene om, at valgte lønnede skal gå af ved folkepensionsalderen. Et forslag, som intet med Dennis Kristensen havde at gøre, forsikrede LFS's formand Britt Petersen:
 
"Vi vil gerne bekæmpe enhver form for diskrimination. Fødselsattesten viser et årstal, men den siger intet om et menneskes kapacitet. Hvis en valgt ikke kan opnå den fornødne tillid, så bør man sige det lige ud. Men det har intet med alder at gøre."
 
Benjamin Rask Pedersen fra FOA Ungdom mente, at kongressen burde gøde jorden for, at flere nye gode kræfter kunne komme til i FOA.
 
"Udadtil kæmper vi for at forsvare en anstændig pensionsalder. Men internt vil vi åbenbart ikke have regler, der ligner medlemmernes hverdag. De stillede forslag går ud på at holde på Tordenskjolds soldater," sagde han, hvilket fik Britt Petersen til at replicere:
 
"Nu er nye kræfter jo ikke altid lig med unge kræfter."
 
Ingen af de stillede ændringsforslag kunne samle det fornødne flertal.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev