Annonce

To kvindelige sosu-hjælpere står og griner

Tema: Natarbejde

Natarbejdere føler de har godt helbred


Seks ud af ti medlemmer, der arbejder om natten, oplever, at deres helbred er godt. Forsker advarer dog mod større risiko for sygdomme.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Manal El Rifai (tv.) har arbejdet som natarbejder i seks år og føler sig fuldstændig rask. Hun er dog opmærksom på, hvordan hendes krop har det og tager derfor til helbredstjek hvert år. Niels Åge Skovbo

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Natarbejde slider på kroppen, viser forskningen. Men blandt størstedelen af FOAs medlemmer, der har faste nattevagter, er oplevelsen en anden. Seks ud af ti vurderer, at deres helbred er ’meget godt’ eller ’godt’, viser en medlemsundersøgelse lavet af FOA.

En af dem er social- og sundhedshjælper Manal El Rifai. Hun har arbejdet som fast natarbejder i seks år.

”Jeg har godt læst, at det ikke er sundt at have natarbejde, men jeg føler mig fuldstændig rask,” siger Manal El Rifai.

Arbejder man om natten, har man dog generelt større risiko for blandt andet at udvikle brystkræft og hjerte-kar-sygdomme, fortæller professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Anne Helene Garde. Derudover kan natarbejde påvirke kroppen akut.

”Folk med natarbejde kan blive trætte og få dårlig mave. Men det er som regel symptomer, der holder op, når man stopper med at arbejde om natten. For eksempel i ferier,” siger Anne Helene Garde.

Ti procent af medlemmerne svarer i undersøgelsen, at deres helbred er dårligt. Og Manal El Rifai er da også opmærksom på, hvordan hendes krop har det. Derfor tager hun hvert år til et helbredstjek, hvor hun blandt andet bliver vejet og får tjekket sit blodtryk og kolesteroltal. For som hun siger: ”Det er meget rart at have styr på det.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev