Annonce

Pia Duelund Lærke tager en powernap, mens Manal El Rifai læser i et magasin ved bordet

Tema: Natarbejde

9 gode råd: Sådan klarer du bedst nætterne på job


Natarbejde giver mange medarbejdere gener på kort sigt og kan på længere sigt føre til sygdom. Fagbladet FOA har derfor samlet nogle gode råd til dig, som arbejder om natten.

Annonce

Er du et af de mange FOA-medlemmer, der arbejder om natten, så skal du huske, at det er vigtigt at holde pause i løbet af nattevagten. Læs her ni gode råd til, hvordan du bedst tilrettelægger nætterne på jobbet. Niels Åge Skovbo

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

1. Arbejd ikke for mange nætter i træk

Det anbefales, at kvinder maks. arbejder 1-2 nætter i træk, mens det for mænd er maks. 2-4 nætter i træk. Det minimerer risikoen for, at natarbejde går ud over helbredet. Forskning peger nemlig på, at natarbejde kan øge risikoen for blandt andet hjerte/karsygdomme, mavesår, forskellige former for kræft og diabetes.
 

2. Vagterne bør ikke være for lange

Som udgangspunkt bør nattevagterne ikke være længere end otte timer. Hvis de er længere, øges risikoen for, at der sker fejl og ulykker.
 

3. Husk dine pauser om natten

En kort lur eller powernap på 20-30 minutter i løbet af nattevagten kan give dig mere energi og øge din koncentrationsevne. Hold gerne en længere pause ved 4-tiden, da det er her, de fleste oplever en ’krise’, hvor de har svært ved at holde sig vågne og bliver kuldskær. Det skyldes kroppens naturlige døgnrytme, som ikke lader sig styre af natarbejde.

Spis flere små sunde mellemmåltider om natten, såsom brød, grønt og frugt. Du skal helst undgå at spise mange søde måltider, der fylder din mave op, og undgå også at drikke kaffe, te og sukkerholdige drikke efter klokken 4. Det kan forringe din søvn, når du har fri.
 

5. Sørg for at få din søvn efter vagten

Gå i seng så hurtigt som muligt, når du kommer hjem fra nattevagten. Du skal sove i mindst fire timer, men helst i seks - syv. Hvis du i løbet af dagen bliver træt, kan en halv times lur give dig energien tilbage.
 

6. Undgå for meget sollys og støj

Brug solbriller, hvis det er lyst, når du kører hjem. Læg dig til at sove i et værelse med ro og mørke – brug eventuelt ørepropper, mørklægningsgardiner og sæt din mobil på lydløs. Derudover kan det være en god idé at informere din familie om, hvor længe du skal sove, så de kan tage hensyn.
 

7. Hold fast i rutinerne

Rutine giver dig ro. Gør derfor de samme ting hver gang, du kommer hjem fra arbejde. Tis af, inden du lægger til at sove og sørg for at holde fast i dine søvnritualer – det kan være, du eksempelvis læser lidt i en bog, før du sover.

Hvis du har natarbejde i mindst 300 timer inden for en periode på 12 måneder, eller hvis du har minimum tre timer af din daglige arbejdstid mellem klokken 22-05, skal du tilbydes en gratis helbredskontrol. Du skal både tilbydes at få tjekket dit helbred, inden du starter på natarbejde og derefter mindst hvert tredje år. 
 
Man kan ikke på forhånd sige, hvem der får problemer med natarbejde – eller hvordan og hvornår man får problemer. Undersøgelsen er derfor for at give forebyggende rådgivning til den enkelte natarbejder. Den er personlig og oplysninger udleveres ikke til arbejdsgiveren.
 

9. Brug de tillidsvalgte på arbejdspladsen eller lokale FOA afdeling

Hvis tilrettelæggelsen af natarbejdet på din arbejdsplads giver problemer, så brug din arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling. Det kan være, hvis I har lange nattevagter, du ikke har mulighed for at tage en pause, I har mange nattevagter i træk eller du ikke får tilbudt et helbredstjek mindst hvert tredje år.  
 

Hvornår er man natarbejder?

Natperioden går fra klokken 22-05. En natarbejder har minimum tre timer af sin daglige arbejdstid eller arbejder mindst 300 timer inden for en periode på 12 måneder i tidsrummet mellem klokken 22-05.
 
Kilde: Retsinformation

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev