Kun hvert 10. FOA-medlem har fået forhandlet lokalløn inden for det seneste år.
Og i samme periode har kun hver 5. ansat snakket om lokalløn med tillidsrepræsentanten. Det viser en ny medlemsundersøgelse.
To ud af tre mener ellers, at de har konkrete ekstra opgaver eller ansvar, der burde give dem et løntillæg. Men langt de fleste har aldrig bedt deres tillidsrepræsentant tage sagen op.
Læs også: Helle forhandlede sig til 400.000 kroner
Vil insistere på forhandling
FOA vil nu styrke sit arbejde for at få mere lokalløn til medlemmerne.
“Vi er nødt til at insistere mere på forhandling, også selv om meldingen fra ledelsen er, at der ingen penge er. Så må sagerne føres videre i systemet. De penge, vi trods alt får hjem, kommer jo kun, fordi vi forhandler,” siger Dennis Kristensen.
Det bekræfter medlemsundersøgelsen. Næsten halvdelen af medlemmerne oplyser, at de faktisk har fået lokalløn sidste gang, deres tillidsrepræsentant forhandlede for dem.
Stil rimelige krav
Fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Holstebro Kommune, Helle Bøgh, fik for eksempel 400.000 kroner med hjem fra en forhandling, som hun havde forberedt sig grundigt til.
”Man skal stille krav, men de skal være rimelige, så den anden part også går tilfreds fra en forhandling,” siger Helle Bøgh.
Går glip af milliarder
På den helt store bundlinje er medlemmerne efter FOAs opfattelse gået glip af seks milliarder kroner i lokalløn i perioden fra 2001-2013.
”Jeg kan godt forstå, at FOA kræver, at det, medlemmerne har skudt ind i systemet, også kommer dem til gode. Ellers udhules både deres lønsum og argumentet om, at lokallønnen skal motivere de ansatte. For hvorfor skulle FOAs medlemmer blive mindre motiverede af løntillæg end akademikere,” siger arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra København Universitet.