Annonce

Halvåben dør imed papirark, hvor der står 'optaget', ind til lokale, hvor to personer kan anes

Tema: Lokalløn

FOA vil presse på for mere lokalløn


FOA vil ikke lade sig bremse af arbejdsgivernes argumenter om, at der ingen penge er i kassen, når de årlige kampe om lokallønnen går i gang.

Annonce

Forhandlingslokalerne har for tit været optaget af andre end FOAs faggrupper, når der skulle snakkes lokalløn. Nu vil FOA have andre boller på suppen. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Kun hvert 10. FOA-medlem har fået forhandlet lokalløn inden for det seneste år.

Og i samme periode har kun hver 5. ansat snakket om lokalløn med tillidsrepræsentanten. Det viser en ny medlemsundersøgelse.

To ud af tre mener ellers, at de har konkrete ekstra opgaver eller ansvar, der burde give dem et løntillæg. Men langt de fleste har aldrig bedt deres tillidsrepræsentant tage sagen op.

Læs også: Helle forhandlede sig til 400.000 kroner

Vil insistere på forhandling

FOA vil nu styrke sit arbejde for at få mere lokalløn til medlemmerne.

“Vi er nødt til at insistere mere på forhandling, også selv om meldingen fra ledelsen er, at der ingen penge er. Så må sagerne føres videre i systemet. De penge, vi trods alt får hjem, kommer jo kun, fordi vi forhandler,” siger Dennis Kristensen.

Det bekræfter medlemsundersøgelsen. Næsten halvdelen af medlemmerne oplyser, at de faktisk har fået lokalløn sidste gang, deres tillidsrepræsentant forhandlede for dem.

Stil rimelige krav

Fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Holstebro Kommune, Helle Bøgh, fik for eksempel 400.000 kroner med hjem fra en forhandling, som hun havde forberedt sig grundigt til.

”Man skal stille krav, men de skal være rimelige, så den anden part også går tilfreds fra en forhandling,” siger Helle Bøgh.

Går glip af milliarder

På den helt store bundlinje er medlemmerne efter FOAs opfattelse gået glip af seks milliarder kroner i lokalløn i perioden fra 2001-2013.

”Jeg kan godt forstå, at FOA kræver, at det, medlemmerne har skudt ind i systemet, også kommer dem til gode. Ellers udhules både deres lønsum og argumentet om, at lokallønnen skal motivere de ansatte. For hvorfor skulle FOAs medlemmer blive mindre motiverede af løntillæg end akademikere,” siger arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra København Universitet.

Lokalløn

Din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling kan aftale tillæg til din løn. Det kan for eksempel være tillæg for uddannelse eller kurser (kvalifikations-tillæg) eller for særlige opgaver, du har påtaget dig (funktionstillæg). De lokale FOA-afdelinger kan også indgå forhåndsaftaler, hvor bestemte kurser, opgaver eller lignende automatisk udløser et lokallønstillæg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev