Annonce

Ældre mennesker sidder sammen om et bord og spiser.

Tema: Værdighed i ældreplejen

Værdighedspolitik: Sosu'er bliver overhørt


To ud af tre medarbejdere i ældreplejen ved ikke, at kommunerne udarbejder værdighedspolitikker, og mange er ikke blevet inddraget i processen.

Annonce

Informationer om værdighedspolitik når ikke ud til de ansatte på gulvet, lyder det fra mange medarbejdere i en undersøgelse. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Der bliver ikke lyttet til os ’på gulvet’. Vi er ikke blevet spurgt, og vi får ikke noget at vide, før det træder i kraft.

Sådan lyder nogle af reaktionerne i en ny undersøgelse om kendskabet til de kommunale værdighedspolitikker blandt ældreplejens ansatte.

Til spørgsmålet: Er din kommune i gang med at udarbejde en værdighedspolitik på ældreområdet?, svarer næsten to tredjedele (64 procent) ’ved ikke’, mens hver tredje svarer, at værdighedspolitikken er under udarbejdelse eller er blevet udarbejdet. I alt har 2.686 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd og FOA medvirket i undersøgelsen.

Kilde: DSR analyse/MEGAFON og FOAs medlemspuls, maj 2016. Grafik: Rikke Jung Rasmussen/Piktochart

Ledelsen har svigtet

Af dem, der svarer, at værdighedspolitikken er blevet udarbejdet eller er under udarbejdelse, angiver mere end hver tredje (37 procent), at de ikke er blevet inddraget i processen. Det ærgrer formanden for FOAs Social- og Sundhedssektor Karen Stæhr.

“Det er et svigt fra den lokale ledelses side og et tegn på, at man ikke har ønsket at inddrage medarbejderne. Nu bliver det sværere for medarbejderne at få ejerskab over værdighedspolitikken,” siger Karen Stæhr til Fagbladet FOA.

Én af de kommuner, som har holdt drøftelserne inden for en snæver kreds af politikere og medarbejderrepræsentanter er Odense Kommune. Her har medarbejderne tidligere efterspurgt eksempelvis en workshop, hvor alle kunne komme med input.

Læs også: Turbo på værdighedspolitik

Umuligt at inddrage tilstrækkeligt

Odenses rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen forstår godt medarbejdernes ønske, men understreger, at tilstrækkelig inddragelse har været umulig.

“Både på grund af den stramme deadline, men også på grund af kommunens størrelse. For forvaltningen er det vigtigt med en åben dialog og inddragelse af medarbejderne, men det ville have været en alt for lang proces i dette tilfælde,” siger Brian Skov Nielsen.

Fagbladet FOA ville gerne have hørt, hvad KL mener om undersøgelsens resultater, men her har man ikke ønsket at kommentere og henviser til, at det er op til den enkelte kommune at fastsætte processen for udarbejdelsen af værdighedspolitikkerne.

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

FAKTA: Værdighedsmilliard

  • Ved Finansloven for 2016 afsatte Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti en milliard kroner, der skal fordeles mellem landets kommuner efter antallet af ældre.

  • Kommunerne skal udforme og offentliggøre en værdighedspolitik, som skal beskrive overordnede værdier og prioriteringer for personlig hjælp, omsorg og pleje inden for ældreområdet.

  • Første udkast til værdighedspolitikken skal være klar senest 1. juli.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev