Annonce

Kvinde tager et billede til WorldSkills

Tema: DM i Skills 2024

”Fuldstændig surrealistisk”: Sosu-talent forbereder sig til EuroSkills efter stor oplevelse i Lyon


I sidste uge var der VM i Skills i Lyon. Selvom den danske Skills-vinder, Kaja Lorenzen, ikke deltog, var hun alligevel taget afsted med en helt særlig mission. 

Annonce

Det var den thailandske deltager Ariyaporn Limkamontip, der vandt guld i sosu-kategorien. SEVU

Af Laurits Eriksen
Journalist

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

I april vandt Kaja Lorenzen sosu-kategorien til DM i Skills. Og næste år skal hun forsvare de danske farver til EM i Herning i 2025 (EuroSkills).

Som forberedelse rejste hun derfor for kort tid siden til Lyon. Her overværede hun VM for unge på erhvervsuddannelser, kaldet WorldSkills.

I den internationale konkurrence deltog unge fra hele verden i 63 forskellige fag, der udover sundhedsfaget for eksempel talte billakering, blomsterbinding og flyvemaskinemekanik.

"Det var fuldstændig surrealistisk. Når jeg kigger på billederne, bliver jeg helt overvældet," fortæller Kaja Lorenzen, der tidligere på året blev færdiguddannet som social- og sundhedsassistent. 

"Deltagerne i WorldSkills skulle løse 16 opgaver, og de mødte alt fra alkoholmisbrugere, stroke-patienter og cancerramte," siger hun.

"Til DM i Skills var der færre opgaver, og man blev utrolig presset på tid, fordi der kun var 25 minutter til at løse dem. I det internationale format er der 50 minutter til hver."

En anden forskel fra de sosu-konkurrencer, Kaja Lorenzen kender fra Danmark, er, at der ikke er nær så mange overraskelser. Til DM i Skills kunne vennen til en alkoholiker pludselig dukke op midt i en case, eller en pårørende til en ældre person kunne komme og blande sig på en helt uventet måde.

"Der var mere forudsigelighed i det, men så kræver det til gengæld, at det man viser, skal sidde i skabet," siger Kaja Lorenzen.

Store pengesummer

FOAs sosu-sektorformand, Tanja Nielsen, var også til stede i Lyon. Hun delte Kaja Lorenzens begejstring.

"Sosu-faget findes ikke i mange lande, så til de internationale konkurrencer kæmper vi mod udenlandske 'nurses', som har en faglighed, der ikke er vores egen. Men jeg er sikker på, at Kaja har en god chance til EuroSkills i Herning næste år. Hun er EUX-elev og rigtig god til engelsk," siger Tanja Nielsen.

"En stor del af deltagerne fra de andre lande er professionelle konkurrencedeltagere, som vinder store pengesummer ved at deltage. Det er helt sikkert, at det er pengene, der driver mange af dem. Det vigtigste for os i Danmark er derimod, at vi taler fagene op og giver uddannelserne deres fortjente opmærksomhed."

Også Tanja Nielsen lagde mærke til de store forskelle på det danske og det internationale konkurrenceformat.

"Deltagerne i WorldSkills er gode til at følge de kliniske retningslinjer nøje. Derudover bliver det lagt vægt på, at du kan bruge de rigtige formuleringer, hvorimod vi i Danmark nok er lidt mere praktisk anlagt," siger hun.

Så skal der trænes

Kaja Lorenzens plan er nu, at hun træne det engelske sprog endnu mere.

"Hvis det kommer naturligt til mig med sproget, kan jeg fokusere på nogle andre ting i selve opgaverne," siger hun.

Det kræver nemlig dedikation og en uhørt grad af faglig kunnen for at blande sig øverst i feltet til EuroSkills, og de sidste uger op til konkurrencerne i september 2025 kommer hun til at tage fri fra arbejde og fokusere 100 procent på konkurrencen.

"Så det kunne da være vildt fedt, hvis jeg også kunne nappe en medalje næste år. Så kan jeg være med til at slå et slag for den danske social- og sundhedsassistentuddannelse."

Tre kvinder i danske landsholdstrøjer
Sektorformand Tanja Nielsen (tv.) og fagpolitisk ordfører Helena Mikkelsen (th.) var taget til Lyon for at støtte Kaja Lorenzen.  SEVU
Kvindelig sosu-assistent hjælper en borger
Konkurrencerne til WorldSkills minder umiddelbart meget om det, man ser til DM i Skills – dog er øvelserne dobbelt så lange. Helena Mikkelsen

WorldSkills

 
  • WorldSkills har 89 medlemslande, heriblandt Danmark.
  • Bevægelsen for at fremme håndværksfagene har eksisteret i mere end 70 år.
  • WorldSkills 2024 i Lyon var 47. gang, konkurrecen blev afholdt.
  • Antallet af konkurrencedeltagere vokser år for år. WorldSkills 2024 var det hidtil største med 1.400 deltagere fra 65 forskellige lande og regioner.
  • WorldSkills afholdes hvert andet år, Shanghai er vært i 2026.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev