Annonce

Nu stiger din pension: Sådan får du mest ud af pengene


Når du går fra arbejdsmarkedet til pension, vil du opleve en forskel i den månedlige indkomst.

Annonce

Pensionisttilværelsen skal være så rar som muligt – og selv om penge ikke er alt, hjælper det at have styr på finanserne. Colourbox

Af Allan Wahlers
Journalist

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Hvis du allerede modtager folkepension, kan du se frem til den største stigning i 15 år, når kalenderen siger 2025.
 
Folkepensionen stiger nemlig med 3,9 procent, oplyser Danica Pension til Ekstra Bladet – det svarer til 7.000 kroner om året for en enlig, der modtager den maksimale folkepension. For par i samme situation stiger folkepensionen med 5.160 kroner.

Førtidspensionister og pensionister på seniorpension og tidlig pension vil også få flere penge mellem hænderne næste år – her er stigningen dog lidt lavere, nemlig 3,6 procent, skriver Faglige Seniorer.
 
Men selv om alle pensionister i årene fremover kan se frem til en højere ydelse, skal du sandsynligvis stadig skulle tilpasse dig et liv med lavere månedlig indkomst, end du er vant til. En tommelfingerregel siger dog, at du i store træk kan leve, som du plejer, hvis du har 80 procent af det, du plejede at have, når du er gået pension.
 
Hvis du for eksempel plejede at have 20.000 udbetalt til hver måned, kan du i ’den tredje alder’ altså klare dig med 16.000 kroner – uden at du rigtig kan mærke forskel.
Det kan lade sig gøre, fordi mange ting bliver billigere, når du går på pension. 

I samarbejde med PenSam har vi samlet nogle tips, der kan klæde dig på økonomisk til dit otium.

Færre faste udgifter

Der er mange ting, man ikke længere skal betale som pensionist – for eksempel ATP-bidrag, arbejdsmarkedsbidrag, A-kasse-udgifter og det almindelige fagforeningskontingent. Der venter også et nedslag i ejendomsværdiskatten, og du kan søge om boligstøtte. Du skal også gå dine forsikringer efter for at se, om de stadig er dækkende – dog falder forsikring for tab af arbejdsevne væk af sig selv.

Meget bliver billigere

Ligesom studerende og unge voksne får rabat på alt muligt, så får pensionister det også i stor stil. Det gælder blandt andet transport, mobiltelefoni, underholdningstilbud, idræt, rejser, elforsyning og meget mere. Mange butikker og onlinevirksomheder giver også løbende pensionistrabatter på diverse – du kan for eksempel holde øje med hjemmesiden Hej Senior.

Læg et nyt budget

Selv om der er tommelfingerregler for, hvor mange penge du skal have til rådighed, når du går fra at være lønmodtager til at være pensionist, er det altid en god idé at få lagt et nyt budget, når dine forhold ændrer sig. Brug for eksempel Råd til penges skabelon til budgetter for både enkeltpersoner og par.
 
Hvis du tager Borger.dk’s Pensionsberegner kan du også få et overblik over, hvordan din husstands indtægter kommer til at se ud, når du går på pension. 

Tænk langsigtet

Alt efter hvad du har af opsparing ved siden af folkepensionen, kan det betale sig at lægge en strategi for, hvornår – og i hvilken rækkefølge – du får udbetalt pengene, så de rækker længere.

Hvis du har friværdi i en andels- eller ejerbolig, kan de midler også komme i spil, når du skal holde en rar levestandard og ønsker at blive boende længst mulig tid i din bolig. Her kan omlægning af lån eller nedsparing være vejen frem.

Tag fat i din bank eller dit pensionsselskab.

Gratis tips og tricks

Det kan også være, at din bank eller dit pensionsselskab afholder seminarer, hvor du bliver klædt på om dine muligheder frem mod pensionstilværelsen. Har du for eksempel din pension hos PenSam, kan du tilmelde dig et seniormøde HER

De andre værdier

Overgangen til pensionisttilværelsen er ikke kun en udfordring økonomisk. Du skal også huske at tænke over de bløde værdier. Det handler blandt andet om at være aktiv, få gode vaner, gøre noget meningsfyldt og i det hele taget få det bedste ud af, at man har mere fri. Sundhedsstyrelsen har samlet 10 gode råd HER.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev