Annonce

Alle paneldeltagere rækker hånden i vejret, og det samme gør det publikum, der sidder og kigger på panelet.

Tema: Ytringsfrihed

”Bekymrende”: Hver fjerde tør ikke kritisere deres arbejdsplads


”Vi skal kunne gøre det bedre”, lyder det fra sektorformand for FOAs social- og sundhedssektor.

Annonce

Langt de fleste til debatten rækker hånden op, da der bliver spurgt, hvor mange der synes, det er vigtigt, at offentlige ansatte ytrer sig og har mulighed for det. Rasmus Hargaard Breum

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Har du nogensinde undladt at ytre kritik af din arbejdsplads af frygt for, at det ville skade dit forhold til din leder eller kollegaer? Hvis ja, så er du ikke alene.

En ny undersøgelse fra FOA viser, at 26 procent af offentligt ansatte har holdt kritik tilbage, fordi de frygtede negative konsekvenser.

”Det er sindssygt vigtigt, at der er et tillidsforhold blandt kollegaer og mellem medarbejdere og ledelse, så man tør ytre sig. Hvis man som medarbejder ser, at der er nogle ting, der ikke fungerer, er det vigtigt, at man ikke går og putter med det, fordi det så kan vokse til forråelse,” siger sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Tanja Nielsen.

Hun uddyber, at tallet skyldes, at det kan få personlige konsekvenser for den medarbejder, der ytrer sig.

”Du kan blive frosset ude som kollega, du kan blive fuldstændig sat i bås af din leder, og det kan ende med, at du er nødt til at stoppe på dit arbejde. Eller også bliver du fyret af en anden årsag, fordi man ikke må blive fyret for at ytre sig,” siger hun.

Skabelse af åbenhed

Debatten om offentligt ansattes ytringsfrihed blev adresseret på Folkemødet på Bornholm.

Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, bakker op om Tanja Nielsen og understreger vigtigheden af at skabe en åben kultur på arbejdspladsen.

Efter TV 2-dokumentaren om plejehjemmet Kongsgården blev det endnu tydeligere, hvor nødvendigt det er at have en åben dialog, siger Budde.

Du kan læse mere om sagen fra Kongsgården her.

I Aarhus Kommune har 200 medarbejdere gennemgået åbenhedstræning for at skabe en kultur, hvor de trygt kan dele deres erfaringer. "Det er bedre at løse problemer internt på arbejdspladsen end at gå til medierne som første instans," tilføjer Tanja Nielsen.

Hun håber at udbrede åbenhedstræningen til andre kommuner.

”Vi skal arbejde sammen – medarbejdere, arbejdsgivere og politikere – for at skabe en tillidsfuld kultur, hvor åbenhed og ytringsfrihed er centrale værdier,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev