Annonce

ambulance

Tema: OK24

'Et stort fremskridt': Ny arbejdstidsaftale landet for ambulancepersonale


FOA har indgået sin egen arbejdstidsaftale med Danske Regioner. Den giver blandt andet store stigninger på ulempetillæg, bedre beskyttelse af døgnvagter og kortere vej til ændringer i fremtiden.

Annonce

FOA har forhandlet sin egen arbejdstidsaftale med Danske Regioner uden andre faglige organisationer. Aftalen har forbedringer, der kan mærkes, siger sektorformand i FOA, Thomas Brücker. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

En aftale med forbedringer, der kan mærkes.

Sådan siger sektorformand i Teknik- og Servicesektoren i FOA, Thomas Brücker om den nye arbejdstidsaftale for ambulancepersonalet, som han og FOA har indgået med Danske Regioner.

”Tidligere har vi været en helt bunke organisationer med skiftende interesser, der skulle finde fodslag overfor arbejdsgiverne. Med den her aftale, hvor vi sidder direkte overfor arbejdsgiverne, har vi mulighed for i langt højere grad at bringe kollegernes ønsker og krav ind på forhandlingsbordet. Det synes jeg også, at man kan se på resultatet,” siger Thomas Brücker.

Her kan du få et overblik over, hvad arbejdstidsaftalen, som træder i kraft 1. april 2025, indeholder:

En-til-tre honorering

På døgnvagter gælder det i dag, at hvis en medarbejder arbejder ud over de 12 effektive timer, bliver vedkommende honoreret en-til-en.

Det bliver med den nye arbejdstidsaftale lavet om, så timerne ud over de 12 effektive timer på en døgnvagt honoreres en-til-tre – som udgangspunkt med en times afspadsering og to timers løn.

Det betyder, at der – udover det, der gælder i dag – bliver honoreret med, hvad der svarer til to timers løn.

To pauser

Medarbejdere på effektiv tid – 12 timers vagter – har førhen været berettiget til én pause per vagt.

Men med den nye overenskomst skal arbejdsgiver som udgangspunkt planlægge med to pauser for vagter på 12 timer og derover.

Stor stigning på ulempetillæg

Særydelserne kommer til at stige med mellem 20 og 30 procent. De endelige beregninger kommer til efteråret.

Derudover bliver weekendtillægget fremrykket, så alle får weekendtillæg fra lørdag kl. 11 – både i effektive vagter og døgnvagter.

Egen aftale gør ting nemmere

I og med FOA ikke længere skal blive enige med andre organisationer om arbejdstiden, er det lettere i fremtiden at lave ændringer på arbejdstidsaftalen, og der er også kortere vej for det enkelte FOA-medlem til at få sine pointer om arbejdstid igennem.

Bedre faciliteter

FOA og Danske Regioner har aftalt, at de i perioden skal se på medarbejdernes arbejdsmiljø – herunder faciliteter på baserne og stationerne.

Øget fleksibilitet for arbejdsgiver

Regionerne får med den nye aftale mulighed for at tilrettelægge arbejdet ved at kombinere døgnvagter og effektiv tid.

Udover en ny arbejdstidsaftale får ambulancepersonalet – ligesom alle andre regionalt ansatte – også en lønstigning på 6,5 procent over to år. Læs mere om det generelle forlig på det regionale område her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev