Annonce

FOA træder ind i overenskomst sammen med PLA og HK.

Det har Ninna set frem til: Sosu-assistenter i almen lægepraksis får bedre overenskomst


Ninna Rom Bülow Nielsen og omkring 500 andre social- og sundhedsassistenter i almen lægepraksis får nu en overenskomst, der er forhandlet af både FOA og HK Privat.

Annonce

Omkring 500 social- og sundhedsassistenter i almen lægepraksis får nu en overenskomst, hvor både FOA og HK Privat er repræsenteret. Heidi Lundsgaard

Af Laurits Eriksen
Journalist

Af Josephine Vedel
journalist

Annonce

Modtagelse af patienter, fornyelse af recepter og bestilling af medicin.

Dagen begyndte med administrative opgaver i receptionen for Ninna Rom Bülow Nielsen, der arbejder som social- og sundhedsassistent i en almen lægepraksis i Herning.

Men hun bliver ikke siddende i receptionen resten af dagen. Der er nemlig masser af sundhedsfagligt arbejde for Nina Rom Bülow Nielsen og de to andre social- og sundhedsassistenter i lægepraksissen. I dag skal der for eksempel tages blodprøver, håndteres urinprøver og laves øreskyl.

De sundhedsfaglige opgaver fylder faktisk mest. Alligevel har social- og sundhedsassistenter ansat i almen lægepraksis indtil nu været under en overenskomst, der kun er tegnet af HK Privat.

Men det bliver ændret nu.

FOA og HK Privat har nemlig underskrevet en samarbejdsaftale, som gør, at FOA indtræder i overenskomsten. Den nye konstruktion er nu blevet accepteret af Praktiserende Lægers Arbejdsgiverorganisation (PLA), der udgør arbejdsgiversiden i overenskomsten.

Det er en aftale, der glæder Ninna Rom Bülow Nielsen:

”Det er fedt, at vi nu får en overenskomst, der er lavet efter vores stilling. Social- og sundhedsassistenter i lægepraksis har nogle særlige kompetencer, som overenskomsten nu i højere grad vil afspejle,” siger Ninna Rom Bülow Nielsen.

Et skub for den faglige udvikling

Hos FOA er sektorformand Tanja Nielsen glad for aftalen. Hun mener, at det er vigtigt, at FOA nu sidder med, når løn- og ansættelsesvilkår for ansatte i lægepraksisser skal drøftes.

”Det er FOA, der ved, hvad social- og sundhedsassistenter er uddannet til, så det betyder noget, at de ansattes faglighed bliver set. Det er anerkendelse af social- og sundhedsassistenternes kompetencer,” siger Tanja Nielsen.

Tidligere har PLA afvist FOAs ønske om at få en overenskomst i stand for social- og sundhedsassistenter i almen praksis, fordi gruppen var meget lille.

”Men i dag har vi cirka 500 social- og sundhedsassistenter ansat i lægepraksis, og vi ser, at tallet vil stige i tiden frem,” siger Tanja Nielsen.

Eksempler på kliniske opgaver for social- og sundhedsassistenter i almen praksis

  • Udføre delegerede undersøgelser og behandlinger
  • Tage, håndtere, opbevare og transportere blodprøver
  • Tackle de mest almindelige kliniske komplikationer ved venøse blodprøver
  • Udføre eller assistere ved EKG-undersøgelser
  • Udføre spirometri
  • Observere og handle på virkning og bivirkning af luftvejsudvidende medicin
  • Udføre vaccinationer og tackle bivirkninger

Kilde: SOSU H

+
Tanja Nielsen lægger også vægt på, at aftalen betyder, at der kan komme skub i social- og sundhedsassistenternes faglige udvikling. Den nye konstruktion betyder nemlig, at der kan udvikles efteruddannelse og jobrelevante kurser, der understøtter social- og sundhedsassistenternes faglighed.

Efteruddannelse er også noget, Ninna Rom Bülow Nielsen ser som en fordel:

”Det er noget, jeg ser frem til. Jeg vil gerne blive i lægepraksissen, for her er gode kolleger og dygtige læger. Men jeg vil stadig gerne videreudvikle mig. Det kunne eventuelt være med en videreuddannelse som praksismanager eller sygeplejerske,” siger Ninna Bülow Nielsen.

FOA træder formelt ind i overenskomsten, når den skal fornyes den 1. juni 2024.

Selfie af kvinde der smiler
Ninna Rom Bülow Nielsen er glad for, at overenskomsten for social- og sundhedsassistenter i almen lægepraksis fremover vil afspejle deres faglige kompetencer. Privatfoto

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev