Annonce

Dyb koncentration, når ansigtet også skal males

Tema: Snapshot

Som voksen skal man kunne være i, at det sviner: Her maler børn sig som jordbær


De udforsker, hvordan maling kan ændre deres udseende, og de mærker, hvordan det føles at smøre den våde, kølige maling ud på kroppen – ind mellem tæerne, rundt på maven, og hvor børnene ellers føler for at blive dekoreret. I vuggestuen Ravnekæret i Nyborg slipper de indimellem farverne fri, og kunstværkerne får lov at blive siddende under middagsluren, så børnene kan vise resultatet til mor og far.

Annonce

Der er dyb koncentration, når vuggestuen Ravnekæret i Nyborg får malergrejet frem. Se her, hvordan det ser ud. Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Af med tøjet
Af med tøjet. Så snart børnene finder ud af, hvad der skal ske, går de straks i gang med at tage tøjet af. De mindste får hjælp af pædagogisk assistent Karina Dalum til at få trøjen over hovedet. Afklædt, så de kun sidder i ble eller underbukser, er de klar til at kaste sig over farver og pensler.
Selv tæerne males
Kroppen som lærred. Hele kroppen bliver taget i brug. Liva starter ved fødderne og pensler den røde farve ind mellem tæerne. De forskellige svampe og pensler har hver sin følelse mod huden og giver børnene en sensorisk oplevelse, samtidig med at de hygger sig i legen.
Et barn får hjælp til at male sine hænder
Fokus. Leonora arbejder koncentreret med at få farven fra den lille svampepensel til at sætte sig præcis der, hvor hun forestiller sig. Hun har været med til kropsmaling flere gange og er hurtigt i gang med at forvandle sig til et levende lærred.

Kropsmaling

Når børnene maler sig på hele kroppen, kan de selv se, hvad de maler, modsat hvis de bliver malet i ansigtet. Nogle maler, hvad de lige har lyst til, mens andre har et tema og maler sig som havfrue, jordbær eller andet. De laver tit kunstværker og oplever både at male på hinanden og blive malet på.

De yngste får lov at se på de første gange og måske prøve at male på den voksne eller selv blive malet lidt på, indtil de er klar til at få tøjet af og være med i hele legen.

Som voksen skal man kunne være i, at det sviner, gå forrest og lade sig male på og bare ’være i legen’, anbefaler Karina Dalum. Det gør børnene trygge og nysgerrige.
+
Der bliver også malet på personalet
Giv en arm. ”Vil du male på mig? Se, jeg har også taget min trøje af.” Karina Dalum guider og hjælper børnene igennem legen. En af pigerne ville gerne male på et andet barn, som ikke lige var klar. Karina sætter ord på det og tilbyder i stedet sin egen arm. Der er nemlig også meget sanselig læring i at male på andre og blive malet på. Senere i legen er de fleste af børnene okay med at blive malet på.
Børnene kigger på sig selv i spejlet
Se os! Der lyder høje hvin og grin, når børnene i samlet trop går ud på badeværelset og beundrer sig selv og hinanden i spejlet. I dag er det regnvejr, så de bliver inde på stuen. Men når solen skinner, plejer børnene at gå en tur på legepladsen, så de andre fra børnehuset kan se de flotte kunstværker.
Der vaskes
Rene hænder. Inden frokosten skal hænderne vaskes. Det er det eneste af malingen, der bliver vasket af, medmindre barnet selv ønsker at få det væk. En del af legen er nemlig, at børnene får lov at beholde malingen på – også når de sover til middag – så forældrene kan se det, når de henter.
Der bliver grinet
Farverig frokost. Børnene får lov at spise med deres kunstværk på, så de kan sidde og studere, hvordan de selv og de andre ser ud. Alma peger flere gange på sine farvede arme og ben undervejs i frokosten. Nogle gange bruger børnene også deres nymalede kroppe i deres leg både før og efter middagsluren.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev