Annonce

Debat 

Klumme: På tide at sige farvel til madvalg


Madvalgene har medført uholdbare arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener, skriver Pia Nielsen i denne klumme.

Annonce

’Det er en ommer,’ mener sektorformand Pia Nielsen om den forældede madordning fra 2009. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

Hvert andet år skal forældre stemme om, hvorvidt der skal være madordninger eller ej i deres børns daginstitution. Sådan har det været i 13 år, siden det i dagtilbudsloven blev besluttet, at alle kommuner er forpligtet til, at de med de såkaldte madvalg skal sørge for, at forældre til børn i vuggestuer og børnehaver stemmer om madordninger hvert andet år. Hvis forældrene beslutter, at deres børn skal have hjemmesmurte madpakker i stedet for varm mad i daginstitutionen, mister de madprofessionelle i køkkenet deres job.

Læs også: ’Bureaukratisk gryderet’: Kommuner siger nej til afstemninger om mad i dagtilbud

Det er en både dum og bureaukratisk ordning. Madordninger bidrager med strukturelle fordele i forhold til trivsel og sundhed, mens madvalg giver ansatte i køkkenerne nogle urimeligt barske ansættelsesvilkår.
Derudover rykker madvalget sjældent noget. Kun i ni tilfælde er det sket, at forældrene i et dagtilbud har fravalgt madordningen – blot for at vende tilbage til den igen efter næste afstemning. Og i blot fem tilfælde har forældrene vekslet et ja til frokostordninger til et foreløbig permanent fravalg.

Læs også: Hver dag laver Helle mad til 72 børn. Nu kommer hun med et opråb: ”Jeg er mere værd end en madpakke”

Madvalgene udspringer af, at Folketinget i 2009 vedtog, at alle børn i vuggestuer og børnehaver har ret til et dagligt forældrebetalt og sundt frokostmåltid. Ambitionen var at forebygge overvægt hos de 0 til 6-årige, og derudover handlede det også om at undgå ulighed i sundhed og sikre nærende mad til socialt udsatte børn.

Læs også: Professor med skarp kritik: ”Regeringen tør ikke tage ansvar for børns sundhed”

Madvalgene er altså et politisk kompromis, der har medført uholdbare arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener og en stor bunke skrivebordsarbejde for ansatte i kommunerne. Det er en ommer.

Klummen er bragt i den trykte Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev