Annonce

Illustration til artikel om femte lønstigning fra OK21

Tema: OK24

For femte gang siden OK21: Nu stiger din løn


Oktobers lønseddel indeholder sidste del af den lønforhøjelse, der blev aftalt i 2021. Nu venter OK24, og denne gang har FOA-formand Mona Striib smidt mundbindet.

Annonce

I 2021 var det den forsigtige linje, der prægede ok-forløbet. Nu har Mona Striib smidt mundbindet og varsler en offensiv strategi: ”Resultatet skal blive bedre,” siger hun før de kommende forhandlinger. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Vi skruer tiden tilbage til marts 2021. De nye overenskomster er på plads og sikrer alle offentligt ansatte lønstigninger på mindst 5,02 procent.

I løbet af overenskomstperioden skal de penge fordeles over en håndfuld portioner, og nu udmøntes den femte og sidste. Det betyder, at ansatte i kommunerne i denne måned får en lønforhøjelse på 1,25 procent, mens de ansatte i regionerne denne gang får lidt mindre og lander på en forhøjelse på 0,48 procent.

Dermed kan der sættes endeligt punktum for overenskomst, som vil gå over i historien som corona-aftalen.

Overhalet af krig og inflation

I 2021 foregik forhandlingerne nemlig iført mundbind og i skyggen af den internationale pandemi. Det bagtæppe påvirkede både ok-forløbet og FOA-formand Mona Striibs begejstring for resultatet.

”Vi har fået det allerbedst mulige ud af forhandlingerne. Især når vi kigger på, hvordan det så ud i kriseårene 2011 og 2013 og sammenligner med overenskomstresultaterne nu. Så er vi faktisk landet et rigtig godt sted, hvor vi har fået mange gode ting med hjem. Det er vi glade for,” sagde hun i marts 2021 til Fagbladet FOA.

Dengang anede ingen – heller ikke Mona Striib – at alle økonomiske forudsigelser ville blive påvirket af Ruslands angreb på Ukraine og en inflation, der med prisstigninger på over 10 procent gjorde hverdagen dyrere og udhulede værdien af lønforhøjelserne.

Læs også: FOAs medlemmer stemmer ja til OK21

Vaccineret før forhandlinger

Den udvikling betyder selvfølgelig, at krigen og inflationen – sammen med en bundsolid økonomi – kommer til at tegne bagtæppet, når der om få måneder forhandles nye overenskomster.

”Resultatet af OK24 skal blive bedre,” siger Mona Striib uafhængigt af, at hun netop nu er fuld gang med de trepartsforhandlinger, der også er en del af den aktuelle virkelighed og kan sikre udvalgte grupper af offentligt ansatte en ekstraordinær lønforhøjelser.

”Men de forhandlinger har altså ikke noget med overenskomsterne at gøre. Her er vores afsæt det voldsomme indhug, inflationen har betydet for medlemmernes realløn, samtidig med, at det faktisk går rigtig godt herhjemme. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på på de gode resultater, som det private arbejdsmarked forhandlede sig frem til tidligere på året,” siger FOA-formanden.

- Har du taget mundbindet af før forhandlingerne OK24?

”Ja. Og jeg er også blevet vaccineret mod både influenza og corona, så jeg er godt garderet. De kan bare komme an.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev