Annonce

Mona Striib på talerstolen til ekstraordinær kongres i Odense

Tema: OK24

Mona Striib før trepart: Lønløft til få grupper gavner hele bredden


Som formand for FOA forstår Mona Striib godt, at regeringen vil give et lønløft til blandt andet sosu-ansatte og pædagoger. Samtidig forstår hun også andre gruppers utilfredshed, men  forklarer, at alle bliver tilgodeset ved de senere forhandlinger om nye overenskomster: ”Og jeg har en tro på, at de lander godt,” siger hun.

Annonce

FOA-formand Mona Striib er glad for, at regeringen står på mål for sine valgløfter: ”Den skal have stor ros for at indkalde til trepart om lønnen til dem, der løfter velfærden på alle tider af døgnet. Det har FOA kæmpet for meget, meget længe,” siger hun og fastslår samtidig, at trepartsforhandlinger om løn ikke er vejen frem. Robert Wengler

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

”Jeg var ikke klar over, at regeringen var på vej med en så specifik udmelding. Men indholdet overrasker mig ikke. Det var jo en del af regeringens lønløfte, at den gerne vil tilgodese nogle af de faggrupper, der er i særlig grad kæmper med at rekruttere nye medarbejdere.”

Sådan siger Mona Striib, formand for FOA, i sin første kommentar, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) forleden tilkendegav, at det er sosu-ansatte, sygeplejersker, pædagoger og fængselsbetjente, der bør nyde godt af de tre milliarder kroner, som regeringen har afsat til ekstraordinære lønforhøjelser blandt de offentligt ansatte.

Som formand for den suverænt største fagforening på det offentlige arbejdsmarked repræsenterer Mona Striib både social- og sundhedshjælperne, social- og sundhedsassistenterne og en række af pædagogerne, der er på regeringens liste. Og her er hun enig med statsministeren i, at de pågældende faggrupper er blandt dem, der oplever de største problemer med at rekruttere nye medarbejdere.

”Uanset hvordan vi vender og drejer analyserne, selv de mest opdaterede, er det en kendsgerning, vi ikke kan løbe fra. Og regeringens lønløfte er bundet op på at se på de grupper, der slås med rekruttering,” siger Mona Striib.

Forstår deres utilfredshed

Men samtidig er hun også formand for en lang række medarbejdere, der savner at se sig selv på Mette Frederiksens liste. Og Mona Striib forstår godt, at nogle af dem har ytret utilfredshed de seneste dage.

”Det kommer bestemt ikke bag på mig – og i FOA mener vi jo også, at samtlige offentligt ansatte fortjener mere i løn,” siger Mona Striib.

- Hvordan forklarer du den uretfærdighed over for de faggrupper, der føler sig ramt?

”Det er vigtigt at huske, at trepartsforhandlingerne efterfølges af forhandlinger om nye overenskomster. Her vil jeg jagte alt og også gøre noget særligt for de lavtlønnede grupper. Og jeg har tro på, vi lander med gode resultater,” svarer FOA-formanden og fortsætter:

”Vi bliver nødt til at have et samlet blik på, at vi med trepartsforhandlingerne har udsigt til, at vi varigt løfter den samlede lønsum blandt de offentligt ansatte. De tre milliarder kroner bliver ikke modregnet i det regnestykke, der normalt sikrer, at de privatansatte er lønførende.”

Ro på og is i maven

Lige nu er Mona Striibs bedste råd til alle, at de har ’ro på og is i maven’.

”Forhandlingerne er ikke gået i gang. Vi er ikke en gang blevet inviteret endnu. Og der kommer til at ske mange ting i forhandlingslokalet.”

- Er der plads til at tale om andre faggrupper, eller er det løb kørt med Mette Frederiksens udtalelser?

”Intet er afgjort endnu. Vi ved kun, hvad regeringens mål er. Jeg går ind til forhandlingerne med to overskrifter. For det første bukker vi os ned efter enhver form for samlet, varig lønudvikling af de offentligt ansattes lønsum, for det kommer også til at gavne bredden. For det andet kommer jeg ikke til at gøre mig forhåbninger om, at vi gør noget som helst godt ved at smøre pengene ud som et meget tyndt lag leverpostej. Det vil være dumt.”

- Er det vejen frem at forhandle løn via trepartsforhandlinger, eller foretrækker du den danske model, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere forhandler løn uden politisk indblanding?

”Nej, det her er absolut ikke vejen frem. Det bør være en engangsforestilling. Og i FOA var vores drømmescenarie da også, at regeringen bare havde hævet rammen før de kommende forhandlinger om nye overenskomster. Sådan blev det ikke, men nu er det i stedet trepart, og jeg forudser et både hårdt og tough forhandlingsforløb.

- Og du aner endnu ikke, hvornår forhandlingerne starter?

”Nej. Og det er ret utilfredsstillende.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev