Annonce

EFDKCXM ,

’Det er rystende tal’: Stor stigning i antal af au pair-sager om seksuel chikane


Voldtægt, klask i numsen og beluringer i badet er blandt nogle af de sager, som The Au Pair Network har modtaget.

Annonce

Selvom antallet er stigende, er der stadig et stort mørketal, mener talsperson for au pairerne. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Cirka to gange om måneden sidste år kontaktede en au pair i Danmark The Au Pair Network med en henvendelse, der drejede sig om seksuel chikane eller voldtægt. Det viser en opgørelse over henvendelser til The Au Pair Network, som FOA er en del af.

Antallet af henvendelser i kategorien ’seksuel chikane og voldtægt’ er steget fra under fem i både 2020 og 2021 til 23 henvendelser i 2022. Henvendelserne er ikke nødvendigvis udtryk for 23 forskellige sager, men alligevel kommer omfanget bag på Pia Heidi Nielsen, som er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA, hvor au pairer er organiseret.

”Det er rystende tal, og det vidner om, at der er brug for, at au pairernes rettigheder, retssikkerhed og vilkår bliver forbedret,” siger hun.

Generelt er alle slags henvendelser til The Au Pair Network mere end fordoblet siden 2020. Dengang fik netværket 962 henvendelser, hvor der sidste år var 2.293 henvendelser. I samme periode er antallet af godkendelser af arbejdstilladelser til au pairer i Danmark nogenlunde uforandret – 682 i 2020 og 678 i 2022. Samlet er der omkring 1.200-1.400 au pairer i landet.

Langt de fleste henvendelser kommer fra au pairerne selv, og 60 procent af dem handler om praktikaliteter, for eksempel spørgsmål til deres arbejdstilladelse. 40 procent af henvendelserne ender med at blive til sager, som FOA eller The Au Pair Network tager sig af.

Jean Gocotano, som er konsulent i FOA og talsperson for au pairerne, mener, at au pairerne de senere år er blevet bedre til at råbe op, men at der er stadig et stort mørketal.

”Mange au pairer tør ikke fortælle om deres sager, fordi de er bange for konsekvenserne. Vi har også set mange eksempler på sociale medier i grupper for au pairer, hvor nogle skriver og fortæller om de problemer, de oplever, hvor de så får svar fra andre au pairer om, at de skal være taknemmelige for at være i Europa og ikke brokke sig, og at hvis de brokker sig, så ødelægger de au pairernes ry og rygte,” siger Jean Gocotano.

Ydmygelser og skæld ud

Udover sager om direkte seksuelle krænkelser, ser Jean Gocotano også sager, hvor au pairerne er blevet chikaneret.

”Ofte er de blevet ydmyget og skældt ud. ’Er du bare kommet til Danmark for at kneppe?’, er en blevet spurgt. En anden er blevet spurgt, om hun går i lårkorte kjoler for at lokke gamle mænd med i seng,” siger Jean Gocotano.

Nogle har fået så svære psykiske mén på grund af behandlingen hos værtsfamilierne, at de er endt på psykiatrisk afdeling, fortæller Jean, som har forsøgt at føre nogle af sagerne som psykiske arbejdsskadesager. Men ofte er bevisførelsen svær, fordi det bliver ord mod ord mellem au pairen og værtsfamilien.

Den 21. september var den socialdemokratiske udlændingeminister- og integrationsminister Kaare Dybvad kaldt i samråd om misbrug af au pair-ordningen. SF’s Karsten Hønge, som blandt andet er beskæftigelses- og udenrigsordfører, havde indkaldt ministeren og præsenterede ham for FOAs 11 forslag til forbedringer af au pair-ordningen.

”Det må stoppe med den socialhjælp til den højere middelklasse nord for København. De her mennesker skal ikke surfe gennem livet på ryggen af underbetalte filippinske kvinder. Det er uværdigt,” lød det fra Karsten Hønge henvendt til ministeren.

Kaare Dybvad forklarede, at han ikke kunne forestille sig, at der blev politisk flertal for FOAs 11 forslag, da han mener, at de er en de facto afskaffelse af au pair-ordningen.

Men han konkluderede, at der var behov for ændringer på området. Han kunne dog ikke blive konkret på regeringens holdning til au pair-ordningen, ej heller hvordan ordningen i så fald skulle ændres, eller hvornår eventuelle forhandlinger skulle foregå. Men, sagde ministeren:

”Jeg tager personligt stærk afstand fra de værtsfamilier, som udnytter deres au pair.”

”Selvfølgelig især, hvis det handler om, at man misbruger folk verbalt eller fysisk, eller hvad det kan være. Det er totalt uacceptabelt,” lød det fra Kaare Dybvad, udlændinge- og integrationsminister.

Bureauer skal certificeres

Noget af det, FOA ønsker, er, at der skal holdes øje med au pairerne og værtsfamilierne via statslige tilsyn, fortæller Pia Heidi Nielsen, formand i Kost- og Servicesektoren i FOA.

De bureauer, der formidler kontakt mellem au pairer og værtsfamilier, har interesser, som gør, at hvis en au pair må forlade en familie på grund af problemer med familien, så formidles en ny au pair til værtsfamilien. Så vi mener, der skal være en form for tilsyn eller certificering af de her bureauer, så vi sikrer, at der fra statens side bliver holdt øje med, at tingene fungerer, som loven beskriver,” siger hun.

Sådan vil FOA ændre au pair-ordningen

 • Au pair-ordning bør ændres til Familiehjælperordning.
 • Ordningen skal være en erhvervsordning, og borgere uden for EU skal på lige fod med EU-borgere kunne tage arbejde som familiehjælpere.
 • Arbejdsgivere skal i udgangspunktet være børnefamilier med hjemmeboende børn under 18 år og arbejdet være børnepasning og husligt arbejde.
 • I stedet for lommepenge skal arbejdet lønnes som i overenskomster for tilsvarende arbejde, for eksempel for husassistenter og pædagogmedhjælpere.
 • Værdi af kost og logi kan indgå i lønnen, men arbejdstager skal ikke bo hos familien.
 • Der skal sikres klare arbejdsvilkår, tilsyn og beskyttelsesforanstaltninger, herunder fortsat forsikringer, betaling af rejseomkostninger, krav til lønudbetalinger m.v.
 • Forældede krav til arbejdstagers alder, privatlivsforhold og arbejdstid på højst 30 timer ugentligt afskaffes.
 • Arbejdstager selv skal være i besiddelse af arbejds- og opholdstilladelse.
 • Særkrav til opholdslængde på højst to år afskaffes.
 • Krav om danskundervisning afskaffes.
 • Der skal føres effektiv kontrol med, at disse lovkrav overholdes og efterleves.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev