Annonce

Au pair familie er idømt bøde

Værtsfamilie idømt bøde for udnyttelse af au pair


I starten af sommeren blev en fem år gammel sag
afgjort ved retten på Frederiksberg. En værtsfamilie blev idømt en bøde på 10.000 kroner for at have pålagt deres kommende  au pair arbejde, selvom hun endnu ikke havde fået godkendt sin opholds- og arbejdstilladelse. 

Annonce

Au pairs i Danmark skal have bedre rettigheder. Det skal blandt andet ske ved, at de fortæller deres oplevelser, så alle bliver mere opmærksomme på de rettigheder, de har, fortæller Jean Gocotano. Tobias Stidsen

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Det skulle have været begyndelsen på en ny og bedre arbejdstid for en dengang 27-årig relativt erfaren au pair. Hun havde lyst til at prøve sig af hos en anden familie – og der var rift om den filippinske kvinde. Men håbet og drømmen om et bedre arbejdsmiljø braste sammen, allerede inden hun var gået i gang, og det endte i stedet med at blive en langtrukken tur i det danske retssystem.

Det fortæller Jean Gocotano, der er konsulent og talsperson for au pairs i Danmark hos FOA. Den filippinske au pair bor ikke længere i Danmark.

”Den filippinske kvinde havde af flere årsager lyst til at skifte værtsfamilie, da de basale rettigheder ikke blev overholdt, der hvor hun var. Og så var der denne familie, som var meget ivrig efter at få hende hen til dem, da de havde behov for en au pair med erfaring. Og så blev hun ansat kort tid efter den indledende samtale,” fortæller Jean Gocotano.

Når en au pair skifter værtsfamilie, skal der en ny opholds- og arbejdstilladelse til, og det var netop her, at problemerne begyndte. Den nye værtsfamilie kunne nemlig ikke vente på, at tilladelserne blev godkendt. De skulle på 14 dages ferie, hvor de dog tilbød, at den 27-årige kvinde kunne bo i huset, så hun følte sig komfortabel, når arbejdet skulle starte. Det, hun ikke vidste, var, at familien i de to uger havde udlejet deres hus via Airbnb.

”Hun modtog 500 kroner, som værtsfamilien kaldte for lommepenge. Til gengæld skulle hun så sørge for at tage imod de betalende gæster, vise dem rundt i huset og introducere dem til de forskellige ting. Til sidst skulle hun stå for den efterfølgende rengøring, før de næste betalende gæster kom, inden hun skulle det hele igennem en gang til,” fortsætter Jean Gocotano.

I strid med alle regler

Ovenstående praksis strider imod alle danske regler, og da opholds- og arbejdstilladelserne blev godkendt, tog den 27-årige kvinde kontakt til Jean Gocotano og fortalte om sin oplevelse.

Jean Gocotano kontaktede herefter Styrelsen for International Rekruttering og Integration, som indgav en anmodning til politiet, der herfra tog over. Politiet kontaktede den 27-årige kvinde med henblik på en udtalelse, og sagen endte med en retssag i Retten på Frederiksberg, hvor hver af de to værtsforældre blev idømt en bødestraf på 5.000 kroner.

I domsafsigelsen lægges der vægt på, at værtsfamilien ”forsætligt og med tilsigtet økonomisk vinding har beskæftiget den filippinske statsborger…”. Derudover fremhæves det, at værtsfamilien tidligere har haft en au pair, hvorfor de godt kendte til reglerne, mens der også står, at ”de tiltalte […] vidste, at det var ulovligt for hende at arbejde hos dem, fordi de var bekendt med, at hun endnu ikke havde fået sin opholdstilladelse som au pair hos dem…”.

Værtsfamiliens ansvar

Da politiet rakte ud efter den i dag 32-årige filippiner, forsikrede de hende om, at de udelukkende skulle bruge en udtalelse fra hende, og at hun derefter blot skulle møde op i retten.

Politiet valgte altså ikke at anklage hende for noget som helst, selvom hun faktisk havde gjort noget ulovligt. Men både politiet og Retten på Frederiksberg vurderede, at det udelukkende var værtsfamiliens ansvar, hvorfor der ikke blev rejst nogle sigtelser mod kvinden.

Grov udnyttelse af au pairs

For Pia Heidi Nielsen, der er sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA, er dette et eksempel på den klemme au pairs kan risikere at havne i.

”Når en au pair kommer til en ny familie, skal opholds- og arbejdstilladelse naturligvis være i orden, inden arbejdet begynder. Men indtil da vil au pairen typisk føje værtsfamiliens ønsker, da hun ellers risikerer at blive afskediget, inden hun overhovedet er kommet i gang. Denne sag er igen bare et bevis på, at vores au pairs risikerer at blive groft udnyttet. For det har ikke meget med kulturudveksling at gøre, når en familie rejser væk, og au pairen skal passe familiens Airbnb-udlejninger. Det er ren og skær rengøringsarbejde,” fortæller Pia Heidi Nielsen.

I den omtalte sag lå bøden til at starte med på 20.000 kroner, men grundet den lange sagsbehandlingstid blev den sat ned til det halve – altså 10.000 kroner. Også dét faktum kritiserer Pia Heidi Nielsen:

”Bøder skal jo hjælpe med, at værtsfamilierne ikke bliver ved med at udnytte au pairer som billig arbejdskraft, så jeg havde gerne set, at bøden var større og bedre kunne mærkes, så de ikke fristes til at gentage historien. Magtforholdet mellem au pairs og værtsfamilier er i forvejen skævt, fordi au pairen er afhængig af, at deres familie ikke opsiger dem, så de skal forlade landet.”

I skrivende stund er 78 au pairs organiseret i FOA, som siden 2011 har kæmpet for bedre vilkår og rettigheder til au pairs. 

Fagbladet FOA har været i kontakt med det dømte ægtepar, men de ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev