Torsdag aften den 25. maj indgik Kommunernes Landsforening og SVM-regeringen en aftale om kommunernes økonomi 2024.
Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm mener ikke, at aftalen løser alle kommunernes økonomiske problemer med det stigende antal ældre og børn.
”Det er en stram økonomiaftale, vi i dag har indgået, hvor det ikke har været muligt fuldt ud at imødegå hele presset på kommunernes økonomi, når der kommer flere ældre og børn samt flere danskere med diagnoser og andre behov for hjælp. Kommunernes økonomiske situation betyder, at borgerne vil opleve stigende afstand mellem den offentlig service og de privatøkonomiske muligheder. Det har derfor været vigtigt for os, at aftalen forholdt sig ærligt til kommunernes økonomiske muligheder, og det synes jeg er landet sådan,” siger KL’s formand Martin Damm.
FOA: Følger ikke demografien
Hos FOA spår næstformand Thomas Enghausen, at den her økonomiaftale kommer til at gøre ondt ude i kommunerne.
”Økonomiaftalen giver de facto i virkelighedspenge 500 millioner kroner, og det rækker ikke på demografien. Det her kommer man til at mærke ude i kommunerne. I ældreplejen, daginstitutionerne, alle steder i den kommunale borgernære velfærd,” siger han.
”Det, der gør det endnu mere absurd, er, at Finansministeriet for et par dage siden meddelte, at de havde fundet 16 milliarder kroner ekstra i rigets finanser. Den ene dag har man 16 milliarder kroner, der for eksempel kunne gå til velfærd. Dagen efter laver man en økonomiaftale, der er rigtig, rigtig stram. Samlet set kommer det ikke til at forbedre noget,” siger Thomas Enghausen.
Regionernes aftale er også landet
Fredag den 26. maj indgik Danske Regioner og regeringen også en aftale om næste års økonomi. I aftalen er der især fokus på at nedbringe ventelister til operationer og udredninger.
Hos FOA kalder formand i Social- og Sundhedssektoren Tanja Nielsen aftalen for 'meget bekymrende'.
”I aftaleteksten kan man læse om mange penge ude i fremtiden – faktisk otte milliarder ekstra i 2030, hvis man tæller psykiatripengene med. Men her og nu er der nærmest ikke noget ekstra til sundhed. Det er stærkt bekymrende, for alle kan se, at vores sundhedsvæsen står midt i nogle voldsomme udfordringer,” siger hun.
Nendenfor er de vigtigste punkter, du som ansat på velfærdsområdet bør vide.
Du kan læse hele den kommunale økonomiaftale her.