Annonce

Forhøjet fradrag for dagplejere: Så kom det endelig


I dag blev det midlertidigt forhøjede fradrag for dagplejere endelig stemt igennem i Folketingssalen. Det betyder, at du nu kan gå ind på din egen forskudsopgørelse og rette, så du får fradrag på 68 procent af din løn i stedet for 60.

Annonce

Inflationshjælpen til dagplejerne blev aftalt tilbage i februar, og mange har været i tvivl om, hvornår de kunne gå ind og rette i deres forskudsopgørelse. Men nu er det forhøjede fradrag endelig færdigbehandlet, så du kan gå ind og justere dit fradrag. Modelfoto Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Normalt er fradraget i årsopgørelsens fradragsfelt for ’børnedagplejere’ på 60 procent af lønnen. Men fra i dag kan du opjustere tallet, så det dækker 68 procent.

Læs også: Skattestyrelsen: Kun dagplejere med ekstraordinært høje udgifter kan bruge alternativ fradragsmodel

Inflationshjælpen til dagplejere er nemlig blevet tredjebehandlet i Folketinget i dag, og det betyder, at det endelig er blevet stemt igennem, at dagplejere får et fradrag på 68 procent af deres løn i stedet for 60 procent. Det forhøjede fradrag gælder for hele 2023, og det vil sige, at det gælder med tilbagevirkende kraft.

Hvad skal jeg selv gøre?

Du skal gå ind på din under fanen ligningsmæssige fradrag i din forskudsopgørelse for 2023 og finde det felt i din forskudsopgørelse, der hedder ’standardfradrag for børnedagplejere’, felt 464. Her kan du fra og med i dag opjustere tallet, så fradraget ikke længere er på 60 procent af din løn, men 68 procent. Du skal selv beregne tallet.

Hvis du ikke selv foretager dig noget, får du pengene tilbage ved næste års årsopgørelse, men Skattestyrelsen anbefaler altid, at man ændrer sine oplysninger, hvis der sker ændringer i økonomien.

Hvad dækker fradraget?

Dagplejere har adgang til et standardfradrag, der skal dække de udokumenterede udgifter, som en dagplejer normalt har i form af udgifter til børnenes kost, sanitær service og slitage på dagplejerens hjem.

Standardfradraget er normalt på 60 procent af plejevederlaget, fratrukket arbejdsmarkeds- og ATP-bidrag, og skatteværdien udgør cirka 27 procent i gennemsnit for en dagplejer. Fra i dag og hele 2023 er det altså på 68 procent.

Gælder det forhøjede fradrag med tilbagevirkende kraft?

Ja, forhøjelsen af fradraget slår igennem fra 1. juni 2023  og gælder hele 2023.

Hvad betyder det forhøjede fradrag konkret for mig?

Standardfradraget for dagplejere forhøjes midlertidigt fra 60 procent til 68 procent i hele 2023. Virkningen for den enkelte dagplejer af en forhøjelse af fradraget fra 60 procent til 68 procent afhænger af vederlaget for dagplejeren.

Hvis vederlaget (efter fradrag af arbejdsmarkeds- og ATP-bidrag) for eksempel udgør 300.000 kroner årligt, så udgør fradraget – altså den del af vederlaget, som man ikke skal betale skat af – med den gældende sats på 60 procent 180.000 kroner. En forøgelse til 68 procent vil i dette eksempel betyde, at det er 204.000 ud af vederlaget på 300.000 kroner, som der ikke skal betales skat af. På bundlinjen betyder det cirka 6.500 kroner mere udbetalt på et år.

Kilde: Skatteministeriet og Skattestyrelsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev