Annonce

Portrætbillede af Mona Striib

Debat 

Klumme: Vi skal gøre mere af det, som virker


Regering efter regering har haft afbureaukratisering på programmet. Men der er ikke for alvor sket noget. Men det er det, der virker, konstaterer FOA-formand, Mona Striib.

Annonce

Vi kan se, det virker, når medarbejdernes faglighed slippes fri af håbløse køreplaner og regneark, skriver FOA-Formand, Mona Striib, i denne klumme. Malte Kristiansen

Af Mona Striib
Formand

Annonce

Vi ser desværre ind i en lang periode, hvor den demografiske sammensætning af befolkningen udfordrer os på tværs af den private og offentlige sektor. Der er ganske enkelt ikke nok personer at rekruttere fra.

Vi risikerer, at det bliver kampen mellem arbejdspladser, mellem fag eller mellem offentlige velfærdsopgaver og den private produktionssektor. Politikerne og arbejdsgiverne har i flere år konstateret problemet. Regering efter regering har haft afbureaukratisering, regelforenkling og opgør med unødvendige registreringer og dokumentation på programmet. Men der er ikke for alvor sket noget.

Vi kan se, det virker, når medarbejdernes faglighed slippes fri af håbløse køreplaner og regneark. Det batter, når der satses på et godt arbejdsmiljø, og når der er ledelsesrum i den praksisnære ledelse. Vi kan se, det virker, når medarbejderne har indflydelse på arbejdstidstilrettelæggelse. Det virker, når man ansætter medarbejderne på fuldtid og sørger for en god pausekultur med mere.

Vi skal gøre mere af det, der virker. Vi skal sikre et godt arbejdsmiljø, så vi ikke skovler folk ud til sygefravær og førtidspension. Vi skal uddanne fleksibelt, så dem, der har behov for lidt mere tid til at komme igennem, kan fuldføre. Frafaldet på en lang række uddannelser er katastrofalt højt.

Verden er blevet mere alvorlig. Krig i Europa, klimaudfordringer, inflation og arbejdskraftmanglen får betydning. Tidens udfordringer kalder på nye løsninger.

Spørgsmålene er, om vi kan få skabt en demokratisk dialog, hvordan vi skal prioritere, og hvordan vi sikrer, at de stærkeste skuldre bærer. Kan vi finde løsninger, så vores børn og unge får bedre vilkår for at klare sig godt i livet? Og kan vi bevare et velfærdssamfund, som mindsker uligheden?

I FOA gør vi alt for at sætte dagsordenen på medlemmernes vegne, og vi er med alle steder, hvor vi kan påvirke til forandringer. Der skal et stærkt fællesskab til, og det bliver et langt sejt træk. Tal med dine kolleger, så vi får alle med i fællesskabet.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev