Annonce

Peter Gadving er i gang med at instruere et brudepar

Tema: Snapshot

Som rådhusbetjent har Peter fået en helt særlig bemyndigelse


Efter 23 år som rådhusbetjent i Helsingør er der særligt én opgave, Peter Gadving er kommet til at holde af: bryllupperne. Han skønner selv, at han har stået for alt det praktiske ved mere end 1.000 kommunale vielser. De seneste år har han tilmed haft bemyndigelse til at fungere som giftefoged. Fagbladet FOA var med, da Christian Mortensen og Ida Nielsen blev gift i den historiske byrådssal.

Annonce

Ja eller nej. Langt de fleste brudepar siger ja til at indgå ægteskab – det er ligesom idéen med det hele. Men giftefoged Peter Gadving har faktisk oplevet få tilfælde, hvor den ene har fået kolde fødder lige før målstregen. ”Så gælder det om at finde en grimasse, der kan passe.” Han kender i øvrigt selv turen. Han er gift for tredje gang – og to bryllupper er foregået her på rådhuset. Victoria Mørch Madsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Gæsterne bliver taget imod af Peter Gadving
Velkommen. Klokken er 10.42, og Peter Gadving tager imod brudeparrets gæster – en sammenbragt flok af børn og svigerbørn, der skal overvære brylluppet. Nogle brudepar kan være nervøse, så rådhusbetjenten gør sig umage for, at de alle føler sig velkomne. Victoria Mørch Madsen
Peter Gadving med Benedikte Kiær
Tillykke. Det er Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, der står for denne vielse. Forinden har Peter Gadving indviet brudeparret i, hvad der skal ske, og efter to gange ’ja’ er stemningen lykkeligt løssluppen. Borgmesteren siger tillykke og forærer parret lidt lækker chokolade. Victoria Mørch Madsen
Peter Gadving får taget fotos af brudeparret
Smil. Det er Peter Gadvings ansvar, at vielsesattesten ligger klar til underskrift, og at vielsesringene afleveres til giftefogeden. Ofte er det også ham, der foreviger den lykkelige begivenhed og tager billeder af brudeparret og deres gæster. Victoria Mørch Madsen
Portræt af Thomas Nielsen, elektriker på rådhuset
Vagtskifte. I mere end 20 år har Thomas Nielsen jævnligt udført opgaver på rådhuset som elektriker. Nu har han sluppet sit gamle fag og er ansat som Peter Gadvings afløser – og overværer sit første bryllup. ”Det er smukt og flot,” siger han og glæder sig over, at det også er en del af hans nye job som rådhusbetjent. Victoria Mørch Madsen
Peter Gadving i den særlige kåbe
Giftefogeden. Det er knap to år siden, borgmesteren bemyndigede Peter Gadving til at blive giftefoged, så han også kunne stå for selve vielsen. ”Mange udenlandske par søger til Helsingør for at blive gift, så vi skulle være lidt flere til opgaven,” forklarer Peter Gadving om årsagen til, at han bærer den særlige kåbe. Han holder fast i tjansen som giftefoged, selvom han netop er gået på pension. Victoria Mørch Madsen
Peter Gadving foran kongebilledvæggen
Konger og bykonger. Helsingørs rådhus emmer af byens imponerende fortid, som fortælles i glasmosaikker, guldindrammede malerier og fotografier. Vi møder blandt mange andre Margrete 1., Erik af Pommern, Christian 4., Hamlet og perlerækken af bykonger. Peter Gadving er vild med det historiske vingesus og fortæller begejstret, at Peder Christensen, byens førstemand fra 191946, ikke bare nøjes med titlen ’bykonge’: ”Han er kendt som Kong Peder.” Victoria Mørch Madsen
Peter Gadving trækker tårnuret op
Faldet i slag. Jobbet som rådhusbetjent er slut. Peter Gadving har trukket tårnuret op for sidste gang, og det er slut med at tilbringe hver tredje lørdag som bryllupsvagt. Men han har aftalt med borgmesteren, at han fortsætter som giftefoged. ”Det er jeg ret glad for.” Victoria Mørch Madsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev