Annonce

Kvinde sidder på bænk indenfor, hvor datter ligger og drikker af sutteflaske

De forbudte børn

Professor: Udviste gravide skal opspores


Beskæftigelsesministeriet har pligt til at kontakte de kvinder, som er blevet ulovligt udvist af Danmark, fordi de blev gravide. Det oplyser professor i socialret Kirsten Ketscher.

Annonce

Hvis ikke Edna Ferrer selv var rejst hjem til Filippinerne, da hun blev gravid med en dansk mand under sit au pair-ophold, havde hun fået inddraget sin opholdstilladelse. Det har beskæftigelsesministeriet nu erkendt var ulovlig praksis. Michael Rastrup Smith

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Den danske stat skal råde bod på, at gravide kvinder er blevet udvist på et ulovligt grundlag.

Beskæftigelsesministeriet har pligt til at kontakte de au pairer, som er blevet udvist, fordi de var gravide. Det mener professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher.

"Det er en skamplet, at man har udvist kvinder, fordi de er gravide. Det har beskæftigelsesministeriet erkendt og bør nu rette op på det," siger hun til Fagbladet FOA.

Kirsten Ketscher mener, at hver enkelt, der er udsendt ulovligt, skal kontaktes direkte. Derudover mener hun, at de danske myndigheder bør indrykke annoncer i de filippinske aviser, så alle berørte kvinder får besked.

Ret til sociale ydelser
Beskæftigelsesministeren har stoppet udvisningerne af gravide au pairer, efter en intern undersøgelse har slået fast, at det er i strid med Ligestillingsloven, at udvise kvinder på grund af graviditet.

Læs også: Danmark stopper ulovlige hjemsendelser af gravide au pairer

Kirsten Ketcher vurderer, at de gravide au pairer, ville have haft ret til kontanthjælp og muligvis også barselsdagpenge, hvis de ikke var blevet udvist af Danmark.

"Spørgsmålet er, om de har haft ret til sociale ydelser, der herefter skal efterbetales. Jeg går ud fra, at FOA som faglig organisation vil tage dette op over for ministeriet, hvis ministeriet ikke selv tager et initiativ hertil," siger hun.

I strid med menneskerettigheder
Det er endnu uvist, om ministeren vil gøre forsøge at få flertal for en lov, der skal gøre det lovligt igen at udvise gravide kvinder, eller om hun vil gøre det muligt for au pairer at føde i Danmark.

Kirsten Ketscher anser det dog for at være helt usandsynligt, at beskæftigelsesministeren vil stille forslag om, at det skal være lovligt at udvise au pairer på grund af graviditet.

"Det vil være i strid med den europæiske menneskerettighedskonventions artikel otte om retten til privatliv, og det er muligt, at det også vil være i strid med EU's ligestillingsdirektiv," siger hun.

Se dokumentationen: Ministerens brev om de ulovlige hjemsendelser af gravide

Læs også: FOA: Ulovligt udsendte gravide skal have erstatning

Læs også temaet: De forbudte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev