Annonce

Mange mennesker samlet på Christiansborg Slotsplads foto: Jørgen True

Tema: Kampen om store bededag

Tusinder til kamp for en fridag … på en fridag


Op mod 50.000 mennesker fra hele landet samledes søndag i København for at demonstrere mod afskaffelsen af store bededag. Fagbladet FOA fulgtes med FOA Vestsjælland og mødte blandt andre en kirkesanger, en socialdemokratisk bedemand og en debuterende Slotsplads-demonstrant. ”Regeringens angreb på store bededag er totalt urimeligt,” lød deres fælles budskab.

Annonce

Christiansborg Slotsplads var søndag eftermiddag forvandlet til et sandt menneskehav i forbindelse med demonstrationen mod afskaffelsen af store bededag som helligdag. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Klokken er 12.15, da en hvid Volvo fra Vikingbus triller afsted fra Holbæk med 36 medlemmer af FOA Vestsjælland som passagerer. De skal til København for at demonstrere imod SVM-regeringens forslag om at sløjfe store bededag og erstatte en helligdag med en arbejdsdag.

Nogle af demonstranterne er stået på i Kalundborg, andre i Jyderup og Svinninge, og de har dårlig nok ramt motorvejen lige uden for Holbæk, før de slår tonen an og til melodien fra Folk og Røvere i Kardemomme by istemmer fællessangen om ’Mette, Løkke og Ellemann, der vil stjæle bededagen’.

Det er Trine Jørgensen, social- og sundhedshjælper og fællestillidsrepræsentant i Holbæk kommunens ældrepleje, der synger for i angrebet på Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre. Det gør hun godt, men i sin fritid er hun også med i kirkekoret i Munke Bjergby. Og hun har bemærket, at fagbevægelsen og folkekirken i denne sag gør fælles front mod regeringen.

”Jeg er bare så utilfreds med det lovindgreb. I vores fag har vi store problemer med at rekruttere nye kolleger, og det bliver ikke nemmere, hvis vi skal arbejde mere. Indgrebet er måske en lille ting i andres øjne, men det betyder noget, hvis man gerne vil have lidt ekstra tid med familien eller tjene lidt ekstra på at arbejde på en helligdag,” siger Trine Jørgensen.

Den socialdemokratiske bedemand

På sædet skråt over for hende har Lars Thaarbøl taget plads. Han er socialdemokratisk byrådsmedlem i Holbæk, og så har han en fortid som social- og sundhedsassistent i blandt andet ældreplejen og som faglig medarbejder i FOA-afdelingen, før han for halvandet år siden fulgte en gammel drøm og fik ansættelse hos en bedemand.

Og han er indforstået med, at man – selv uden at anstrenge sig – kan få lidt sjov ud af, at ’Socialdemokratiet sendte en bedemand til demonstrationen’.

”Det er jeg helt med på,” smiler han og fortsætter:

”Man skal være loyal over for sit parti, men man skal også kunne se sit bagland i øjnene, og i mit tilfælde er det FOA. Jeg forstår ikke, hvad der sker. Det er bare så dumt, at et traditionelt arbejderparti griber ind i den danske model på den her måde, og det udfordrer mig at skulle forklare andre det her.”

-Er der krise mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen?
”Ja, og det er ingen hemmelighed. Se bare på, hvad der sker i dag. Men jeg fortryder ikke, at jeg stemte socialdemokratisk ved valget. Og jeg glæder mig over, at vi lever i et land, hvor vi kan være uenige.”

Mona Striib ved demo foto: Malte Kristiansen
Forbundsformand Mona Striib på scenen foran de mange tusinde fremmødte på Christiansborg Slotsplads. Malte Kristiansen
På bagsædet har Kirsten Birch og Vibeke Andersen taget plads. De er kolleger i hjemmeplejen Holbæk og er begge tillidsrepræsentanter, og de har slet ikke været i tvivl om, at de selvfølgelig skulle bruge en fridag på at kæmpe for en fridag.

”I stedet for bare at ødelægge den danske model, skulle de have spurgt os først,” siger Kirsten Birch, der aldrig før har deltaget i en demonstration på Slotspladsen og håber på en god oplevelse.

Det er kollegaen sikker på, det bliver. Men hun har også prøvet det før:

”Den følelse af fællesskab, man oplever sådan en dag, er altså fantastisk. Og det er måske det, vi har brug for. Når vi for eksempel ser på kollegerne, er det som om, at vi midt i nedskæringer og problemer med at rekruttere er blevet lidt handlingslammede. Vi er blevet os selv nok. Vi skal tilbage til fællesskabet,” siger Vibeke Andersen.

Bussen rammer København ved 13.30-tiden, hvor nordvestsjællænderne sættes af ved Tivoli og møder afdelingsvennerne fra Skælskør, Korsør, Slagelse og Ringsted. Sammen går de mod Christiansborg Slotsplads, hvor de første mange demonstranter allerede er dukket op og underholdes med populære playlister. Og det hele går op i en højere enhed, da FOA Vestsjælland kl. 13.52 skrider ind på Slotspladsen til Birthe Kjær-hittet ’Vi maler byen rød’.

”Det er det vi gør,” gjalder et par af de nyankomne tilbage, mens de i en blanding af rytmeslag og kuskeslag finder deres plads midt i al mylderet af paroler og parkacoats og forbereder sig på to timer med taler og sang.

To kvinder til demonstration om store bededag
Regeringen vil af med store bededag for at skaffe flere penge. Trine Jørgensen, social- og sundhedshjælper, fællestillidsrepræsentant og korsanger, har et alternativ, der forekommer ret enkelt: ”Drop skattelettelserne!” Jørgen True
To kvinder til demonstration om store bededag
Sammen med Vibeke Andersen (th.) deltog Kirsten Birch i sin første demonstration på Slotspladsen. De to kolleger fremhæver, at det fællesskab, de oplever i forbindelse med protesterne mod regeringens forslag, er med til at give kampgejst. Jørgen True

Hold hviledagen hellig – for menneskenes skyld

Social- og sundhedsassistenten Therese Holgersen fra Greve er en af de stemmer fra virkeligheden, der får ordet og angriber regeringens ’hykleri’.

Sognepræsten Marie Høgh, der også har taget turen fra Holbæk, angriber regeringen for at forbryde sig mod ’demokratiets inderste væsen’, og hun anskueliggør, hvad hele sagen drejer sig om i hendes optik:

”Vi skal bevare store bededag og holde hviledagen hellig. Ikke for Guds skyld, men for menneskenes skyld. I en tid med udbrændte mennesker og præstationskultur skal vi have tid til at drikke en øl til frokost, til at rydde op i haven og til at gøre ingenting,” sagde sognepræsten fra det, der var denne søndags største prædikestol.

Hun blev afløst af vokalgruppen Tøs, der tro mod dagens tema satte gang i Mormors Kolonihavehus.

Bo Vincents, direktør i firmaet Ankiro og arbejdsgivernes repræsentant på scenen, gik også imod regeringens tanker og fastslog, at vi ikke skal arbejde mere, så længe vi bare arbejder klogere. Og til sidst var det formændene for de tre store fagforeninger 3F, FOA og HK, der kilede sig ind mellem optrædener af Anne Linnet og Tessa.

”Regeringen er ved at stikke et sugerør ned i den danske model. Det dur ikke, og jeg forstår slet ikke, at det sker lige efter, at den i regeringsgrundlaget siger, at den vil nedsætte en permanent trepartskommission. Hvis det skal være på den her måde, skal jeg eddermame ikke være med,” sagde FOA-formand Mona Striib.

Og så kom hun med den tilføjelse, alle de omtrent 50.000 på pladsen – både fagforeningerne, folkekirken og folk i almindelighed – håber på, men har svært ved at tro på:

”Kære regering. I kan stadig nå det. Stop nu, mens legen er god,” sagde hun og høstede massive klapsalver.

Kort før kl. 17 – lidt senere end forventet – trillede den hvide Volvo tilbage til Vestsjælland med 36 FOA-medlemmer, som ifølge Vibeke Andersen var trætte og kolde men også glade:

”Det var en god oplevelse. Og fællesskabet er med til at give kampgejst. Det spændende er bare, hvad der så sker nu.”

En mand og en dame til demo foto: Jørgen True
Gitte Damm, næstformand i FOA Vestsjælland, og Lars Thaarbøl, socialdemokratisk byrådsmedlem i Holbæk med en fortid som social- og sundhedsassistent, var blandt de mange FOA-medlemmer, der kom med bus fra alle steder i det ganske land for at deltage i demonstrationen på Christiansborg Slotsplads søndag. Politiet er ikke kommet med bud på deltagerantallet, men arrangørerne anslog, at op mod 50.000 personer var til stede ved demonstrationen. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev