Annonce

Brandslukning

Tema: Snapshot

Gennem ild og vand hjælper brandmanden Kasper unge på ret kurs


Brandmand Kasper Elvstrøm var en rod som teenager. Et brandmandsforløb satte ham dog på rette kurs. En kurs, han nu hjælper udfordrede unge med at finde.

Annonce

Seks piger i Vejle har et syv-dages kursus i at være brandmand. Se, hvordan det så ud her.  Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Journalist

Annonce

”Luk op for førsteslangen for fanden,” råber Josephine, mens flammerne buldrer foran.

Marie er 1’er, strålefører, i bekæmpelsen af ilden: ”Jeg synes altså ikke, det er så rart,” siger hun. 

”Mia er lige bag ved dig,” beroliger instruktøren, brandmand Kasper Elvstrøm. 

”Må hun godt holde mig i hånden?” spørger Marie. Kasper siger nej.

Marie er 1’er – det vil sige, at hun er strålefører. Hun er meget utryg, så Kasper Elvstrøm støtter hende Simon Jeppesen
Pigerne går mod ilden, Kasper følger Marie og har en beroligende hånd på hendes skulder. Seks unge piger fra Vejle er brandmænd i en uge. Det sker i projektet ’Gennem ild og vand’, hvor SSP i et samarbejde med lærere fra folkeskolen udvælger unge, der for eksempel har behov for et boost af selvtilliden, til en uge i uniform med ild, vand, røg og smadrede biler på Vejle Brandstation og Sydøstjyllands Brandvæsens øvelsesplads. 

Pigerne er 13-15 år, og Kasper Elvstrøm var selv 15, da han var på sådan et forløb: ”Jeg var skoletræt. Jeg kunne ikke med mine lærere,” fortæller han.  

En af eleverne iført brandmandsuniform
Simon Jeppesen
Cecilie smadrer en rude i en bil
Kaspers forældre var blevet skilt, og han havde mistet kontakten til sin far: ”Min far fik en ny familie, og jeg følte, der ikke var plads til mig. Jeg følte, at han havde fravalgt mig.” 

Han blev klassens meget forstyrrende klovn. Han skjulte, at han manglede selvtillid og ikke havde det godt, fortæller han i dag. 

Ild og vand-forløbet gjorde en forskel for Kasper. Han fortsatte i Ungdomsbrandkorpset, og efter 10. klasse blev han uddannet brandmand og personvognsmekaniker. Han er i dag ansvarlig for Vejle Brandvæsens køretøjer. Han arbejder nu som instruktør i ild og vand-forløbet: 

”Jeg håber på at kunne gøre det samme for dem, som det dengang blev gjort for mig.”

En bil splittes ad
En bil splittes ad for at få en ’tilskadekommen’ ud. Bilens bærende konstruktion er klippet over og taget løftes af. Simon Jeppesen
En af de unge, Cecilie, fortæller: ”Jeg har det svært i skolen – det bliver ikke lettere af, at jeg er ordblind. Her skal vi lave en masse opgaver, som vi slet ikke er forberedt på. Jeg synes, jeg har fået mere selvtillid af at være her. Det er sjovt, men hårdt.” 

Og det skal være hårdt, siger Kasper Elvstrøm: 

”De skal være fuldstændigt rundt på gulvet. Vi presser dem, stresser dem og flytter deres grænser. Det er hele essensen. Vi vil gerne udvikle de unge.”

Kasper Elvstrøm er uddannet brandmand og er instruktør
Kasper Elvstrøm, 25, er uddannet brandmand og personvognsmekaniker. Han arbejder som brandmand, er ansvarlig for køretøjerne i Vejle Brandvæsen, er instruktør for Ungdomsbrandkorpset og i forløbet ’Gennem ild og vand’. Simon Jeppesen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev